ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού: Βλαβερά τα καρτέλ για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων

20:57 - 23 Φεβ 2017 | Επιχειρήσεις
Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού: Βλαβερά τα καρτέλ για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων
«Μείνετε μακριά από τα καρτέλ. Δεν οδηγούν πουθενά και προκαλούν βλάβη σε όλους και στα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, στην εσπερίδα που διοργανώνει η επιτροπή και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα τα συστήματα διανομής, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Ο Δημήτρης Κυριτσάκης με έμφαση ανέφερε: «Προΐσταμαι μιας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής, κι αυτό δεν περιλαμβάνει ερωτηματικό. Μίας επιτροπής που είναι θεματοφύλακας της λειτουργίας της αγοράς, προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών και διασφαλίζει την ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων».

 

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψή του ότι η επιτροπή δεν λειτουργεί ως διώκτης των επιχειρήσεων, αλλά ως εγγυητής της ομαλότητας, που, όπως συμπλήρωσε, επιθυμούν και όλες οι υγιείς επιχειρήσεις. Ως επιβεβαίωση των λόγων του ότι, τα πρόστιμα δεν είναι ο στόχος, ανέφερε ότι η επιτροπή έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγών πολύ χρήσιμων για τη λειτουργία της αγοράς και όπως είπε θα ακολουθήσουν και νέα πονήματα που θα αφορούν την υγιή δράση των επιχειρήσεων.

 

Επίσης, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να σέβονται τη νομοθεσία και σημείωσε ότι αποδέκτες των ποινών και των μέτρων της επιτροπής είναι όσες επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, ελληνικές ή όχι, δεν σέβονται τους κανόνες της αγοράς.

 

Η πάταξη των «καρτελικού τύπου» συμπεριφορών είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις της επιτροπής, καθώς αυτή η συμπεριφορά αποβαίνει επιζήμια όχι μόνο για τον καταναλωτή, αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου και ως παράδειγμα ανέφερε τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

 

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο ο Δημήτρης Κυριτσάκης ανέφερε ότι η επιτροπή ήδη προσεγγίζει επιστημονικά την νεοπαγή αυτή μορφή εμπορικών συναλλαγών, παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει συμπεριλάβει στις δράσεις της την αξιολόγηση συμπεριφορών που, μπορεί, να περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε την σημασία να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:06 - 23 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.