ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το καλοκαίρι οι πρώτες εγκρίσεις επενδύσεων από το EquiFund

15:18 - 29 Απρ 2017 | Επιχειρήσεις
Το καλοκαίρι οι πρώτες εγκρίσεις επενδύσεων από το EquiFund
Ντεμπούτο αναμένεται το καλοκαίρι στις χρηματοδοτήσεις από τo EquiFund, την επενδυτική πλατφόρμα για την χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕquiFund κ. Θανάσης Μισδανίτης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΚΕΕ «Κεφάλαια για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη 26 Απριλίου.
Το ΕquiFund αποτελεί μοχλό χρηματοδότησης και βοήθειας δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, σ' όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Από την αρχική ιδέα και τη μετατροπή της σε προϊόν η υπηρεσία, μέχρι την ωρίμανση, τη μεγέθυνση και την επέκταση της επιχείρησης σε νέα προϊόντα και αγορές.
 
Ο συνολικός κουμπαράς του περιλαμβάνει 200 εκατ. ευρώ δημόσια που προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020) και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).
 
Παράλληλα υπάρχει δέσμευση από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η EIB, η EBRD, η Black Sea Bank αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα για συμμετοχή τους. Πρακτικά, εκτιμάται ότι η ιδιωτική συμμετοχή θα είναι τουλάχιστον στο 50% των συνολικών κεφαλαίων.
 
Όπως επισήμανε ο κ. Μισδανίτης μετά την εκδήλωση της Τετάρτης, τα αρχικά ιδιωτικά κεφάλαια είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και είναι πολύ πιθανό τα τελικά κεφάλαια απ' όλες τις πηγές να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.
 
Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να επιτευχθεί μόχλευση 1:4 γι' αυτό κι εκτός από την ιδιωτική συμμετοχή γίνονται επαφές να συγκεντρωθούν ποσά και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμικούς επενδυτές.
 
Ο κ. Μισδανίτης διευκρίνισε πως η διαδικασία είναι αδιάβλητη και δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος ποιες από τις εταιρείες έχουν περάσει στην επόμενη φάση. «Η όλη διαδικασία αξιολόγησης γίνεται από το EIF βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κριτηρίων, χωρίς καμία εμπλοκή της Ελλάδας».
 
Πάντως, διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, μπορούμε να πούμε ότι το 50% των αρχικών προτάσεων έχουν ήδη περάσει στην επόμενη φάση.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 29 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.