• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων και δεύτερης Ευκαιρίας Επιχειρηματιών

10:44 - 20 Μαϊ 2017 | Επιχειρήσεις
Πρόγραμμα που στόχο έχει τη διαμόρφωση μηχανισμών «δεύτερης ευκαιρίας» στις επιχειρήσεις θα τρέξει Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το ΙΜΕ /ΓΣΕΒΕΕ. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (Υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς), από επτά χώρες (ΔΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ). Στόχος των δράσεων αυτών είναι η προώθηση γρήγορων διαδικασιών για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων ώστε να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία τους αλλά και να υποστηρίζονται οι επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν για να στέκονται ξανά στα πόδια τους πιο γρήγορα και να κάνουν μια νέα προσπάθεια έχοντας τη σοφία της εμπειρίας
Έτσι για την επιτυχία των στόχων του προγράμματος στην Ελλάδα:
 
 • Δημιουργείται  ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την έγκαιρη προειδοποίηση και τη δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 • Εφαρμόζεται  μια ολοκληρωμένη και καινοτόμος προσέγγιση για τον εντοπισμό, την επικοινωνία και την προσέγγιση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο, με τη χρήση βάσεων δεδομένων και  δικτύων, για την  αναδιάρθρωσή τους σε πρώιμο στάδιο.
 • Παρέχεται  βοήθεια σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο, με τη δημιουργία εργαλείων  διάγνωσης και αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων που δημιούργησαν τις δυσκολίες, Μητρώου Εθελοντών Μεντόρων  για την  παροχή  συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επιχειρηματικότητας, διαχείρισης κρίσεων, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενθάρρυνσης των επιχειρηματιών καθώς και νομικών συμβουλών για την αντιμετώπιση δυσχερειών ή την  πτώχευση και τη δεύτερη ευκαιρία.
Μέσω του προγράμματος θα υποστηριχτούν στην Ελλάδα αρχικά 700 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το ΙΜΕ /ΓΣΕΒΕΕ για την έγκαιρη διάγνωση, την αναδιάρθρωση και την παροχή της 2ης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες και θα μεταφερθεί η εμπειρία σε  όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνογνωσία με την δημιουργία Ακαδημίας Εκπαίδευσης Έγκαιρης Προειδοποίησης για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων, μέσω  ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτικού  προγράμματος, που θα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις για την υποστήριξη των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται σε δυσκολία.
 
Στο μεταξύ την εβδομάδα που πέρασε οργανώθηκε ειδική Ημερίδα όπου παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και επιχειρηματίες.
 
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Κ. Ανδρόπουλος, Υπεύθυνος Μονάδας Προγράμματος COSME και Πολιτικών ΜμΕ, Γ. Δ. Εσωτερικής Αγοράς Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης ο κ. Soren Boutrup, Υπουργείο Ανάπτυξης της Δανίας, ο κ.  Michael Lynge Hansen, Σύμβουλος επιχειρήσεων Early Warning Denmark, ο κ. Attila von Unruh, Διευθυντής TEAM U, Γερμανία και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης  Κουρμούσης.
 
Από το βήμα της ημερίδας ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση απαιτεί την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξή τους. Για το λόγο αυτό εργαλεία όπως το Δίκτυο  Έγκαιρης Προειδοποίησης είναι άκρως απαραίτητα» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο για την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η απόκτηση μεθοδολογίας και εργαλείων που αφορούν στη διαβάθμιση του επιχειρηματικού κινδύνου και στην έγκαιρη προειδοποίηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση ώστε να αποτρέπεται η βίαιη πτώχευση και στην ενθάρρυνση της δεύτερης ευκαιρίας για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».
 
«Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, κυρίως όμως να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης των επιχειρήσεων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος  Καββαθάς.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman