ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπτυξιακός: Οι μισές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια αφορούν ξενοδοχεία

11:42 - 29 Μαϊ 2017 | Επιχειρήσεις
Αναπτυξιακός: Οι μισές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια αφορούν ξενοδοχεία
Σχεδόν τα μισά αιτήματα ένταξης στον νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν κατατεθεί από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τις 770 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.023.860.852 ευρώ οι 251 αφορούν προτάσεις για επενδυτικά σχέδια στον κλάδο του ξενοδοχείων. Η συνολική αξία τους ανέρχεται στα 910.001.005 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής αξίας των κατατεθειμένων επενδυτικών σχεδίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το ΑΠΕ- ΜΠΕ άλλοι κλάδοι που πρωταγωνιστούν στις καταθέσεις επενδυτικών σχεδίων είναι η αγροδιατροφή με 238 σχέδια και η βιομηχανία με 205. Οι αξίες των προτάσεων είναι ανέρχονται σε 380.716.103 και σε 596.120.215 ευρώ αντίστοιχα.

 

Συνολικά στις μνείες του αναπτυξιακού νόμου που αφορούν φοροαπαλαγγές εντάσσονται σχέδια αξίας 1.147.234.454 ευρώ. Ουσιαστικά, δηλαδή, στα κίνητρα που προτιμούν οι υποψήφιοι, το 44% αφορά σε φοροαπαλλαγές και το 44% σε επιχορηγήσεις. Σε επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων στοχεύουν 43 προτάσεις συνολικής αξίας 617.198.712 ευρώ που αντιστοιχούν στο 30,5% της συνολικής αξίας των κατατεθειμένων προτάσεων. Επίσης καταγράφεται ικανοποιητική συμμετοχή και από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 

Όσον αφορά την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών, εκτιμάται ότι η ένταξη θα γίνει ως τον Ιούλιο, προκειμένου να αρχίσει στη συνέχεια η υλοποίησή τους και να αρχίσουν να ολοκληρώνονται οι πρώτες επενδύσεις από την επόμενη χρονιά.

 

Ισορροπημένη κατανομή ενισχύσεων

 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης: «Τα συνολικά στοιχεία των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβλήθηκαν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, καταδεικνύουν μια πολύ πιο ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων υπό την έννοια: α) της ικανοποιητικής συμμετοχής μικρότερων επιχειρήσεων και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων β) της ικανοποιητικής συμμετοχής νέων επενδύσεων και επεκτάσεων παλαιών επιχειρήσεων γ) μεταξύ των τομέων της οικονομίας όπου εμφανίζεται μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική παρουσία της μεταποίησης, τόσο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (επεξεργασία και συντήρηση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, επεξεργασία κρέατος, γαλακτοκομικών κ.λπ.) όσο και βιομηχανικών (φαρμάκου, χαρτιού, ξύλου, πλαστικών, δομικών υλικών κλπ), αλλά και σε κάποιο βαθμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ΤΠΕ κλπ. δ) μεταξύ φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων. Τέλος, σημαντικό μέρος των αιτήσεων υποβλήθηκαν σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:32 - 29 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.