ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξωδικαστικός: Μέχρι τέλος του έτους οι πρώτες αναδιαρθώσεις χρεών

13:59 - 25 Ιουλ 2017 | Επιχειρήσεις
Εξωδικαστικός: Μέχρι τέλος του έτους οι πρώτες αναδιαρθώσεις χρεών
Την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 3 Αυγούστου 2017 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μαζί με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Με βάση το σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αναδιαρθρώσεις για επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει πάνω στις υποδομές του taxis ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ όπως είπε ο υπουργός κ. Παπαδημητρίου θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο δύο κύριες αναβαθμίσεις στο σύστημα σε συνενόηση με τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το TAXIS.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αναβάθμισης, εντός του Αυγούστου, θα ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία του οφειλέτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και από τις αρχές Οκτωβρίου, με νέες αναβαθμίσεις, σε συνεργασία με τις τράπεζες και άλλους θα εμφανίζεται αναλυτική κατάσταση χρεών του οφειλέτη.

Επιπλέον για να ενημερωθεί ο κόσμος θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σειρά σεμιναρίων ενώ λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης στους χρήστες για πληροφορίες και ερωτήματα.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σημείωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στις 3 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου, ωστόσο η διαδικασία δεν θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, καθώς δεν θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να υπαχθούν στον μηχανισμό, θα πρέπει να υποβάλουν από μόνες τους τα στοιχεία που δεν θα περιλαμβάνονται στο σύστημα (π.χ. αναλυτική κατάσταση των οφειλών ανά πιστωτή). Αυτά θα διασταυρωθούν αργότερα από τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, ώστε να φανεί αν τα στοιχεία είναι αληθινά.

Πάντως, μέσα σε λίγους μήνες το σύστημα θα αυτοματοποιηθεί και οι οφειλές θα βρίσκονται εντός του συστήματος.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εισέλθουν με τους κωδικούς του ΤAXIS. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.