ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαζεύουν χαρτιά για τον εξωδικαστικό οι επιχειρήσεις

08:45 - 11 Αυγ 2017 | Επιχειρήσεις
Μαζεύουν χαρτιά για τον εξωδικαστικό οι επιχειρήσεις
Τους 8.500 έφτασαν οι επισκέπτες στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού τις πρώτες εννιά ημέρες λειτουργίας της. Από αυτούς οι 5000 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, 600 έφθασαν στο τρίτο επίπεδο, όπου απαιτείται αναγραφή των οφειλών που έχει η επιχείρηση ανά ΑΦΜ με κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών. Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή της αίτησης έφθασαν μόνο 6 ενδιαφερόμενοι με τους φακέλους να έχουν πιστωθεί στους συντονιστές. Πάντως ήδη πολλές επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν τα σχετικά δικαιολογητικά ώστε να μπορέσουν να τύχουν της ευεργετικής διαδικασίας.

Από κει και πέρα γι’ αυτούς τους έξι που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, θα απαιτηθεί, σύμφωνα  με τη νομοθεσία, ένα διάστημα έως και 88 ημερών, ανάλογα και με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, για την οριστικοποίηση της απόφασης.

Για τις θεωρητικά  μικρές επιχειρήσεις το αποτέλεσμα θα έρθει νωρίτερα και δεν αποκλείεται στα τέλη Αυγούστου ή στην πρώτη  εβδομάδα  του Σεπτεμβρίου  να υπάρχουν οι πρώτες  αποφάσεις  από τη  διαδικασία  του εξωδικαστικού  μηχανισμού.

Κομβικό, πάντως σημείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η εκτίμηση της βιωσιμότητας της κάθε επιχείρησης αλλά και η διάθεση των μετόχων να βάλουν το χέρι στην τσέπη αλλά και να αποδεχτούν τις υποδείξεις του συντονιστή για την αναμόρφωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην αγορά με τα δισεκατομμύρια των οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμάται ότι οι 150.000 αιτήσεις θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 θα αφορούν κυρίως χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.

Οι οφειλές, δε, ανέρχονται προς τις ΔΟΥ στα 100 δισεκ, τα ασφαλιστικά ταμεία στα 35 δισεκ. περίπου ενώ τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες τα 105 δισεκ.

Ζητούμενο είναι να φανεί πόσες από αυτές τις οφειλές θα μπουν σε ρύθμιση ώστε να δοθεί ανάσα τόσο στο δημόσιο ταμείο, στις τράπεζες αλλά κυρίως στους χιλιάδες προμηθευτές που βλέπουν τα «φέσια» να τους πνίγουν. Στελέχη των τραπεζών βάζουν το πήχη πάντως χαμηλότερα για το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από την όλη διαδικασία σε σχέση με κυβερνητικά στελέχη.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.