ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η ελληνική ανταγωνιστικότητα βρέθηκε πίσω από την αλβανική

01:44 - 02 Νοε 2017 | Επιχειρήσεις
Πώς η ελληνική ανταγωνιστικότητα βρέθηκε πίσω από την αλβανική
Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο επιχειρείν (Doing Business 2018), φέρνουν για ακόμη μία χρονιά την Ελλάδα σε «ντροπιαστική» θέση.

Κι είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια κρίσης, πακέτα μεταρρυθμίσεων και τρία Μνημόνια, πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 67η θέση από την 61η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση και βρίσκεται πίσω από χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία, ακόμα και η ΠΓΔΜ.

Πώς γίνεται, όμως, μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η χώρα μας να σημειώνει για ακόμη μία χρονιά αρνητικά ρεκόρ;

Η απάντηση μοιάζει απλή. Η αύξηση της φορολογίας είναι αυτή που… γονατίζει την ανταγωνιστικότητα, ενώ φυσικά και το τέρας της γραφειοκρατίας, παραμένει ακόμη ζωντανό.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,1%! 

Η πληρωμή τόσων φόρων μεταφράζεται σε απώλεια όχι μόνο χρημάτων, αλλά και χρόνου. Για τις σχετικές διαδικασίες απαιτούνται στην Ελλάδα 193 ώρες ενώ ο μ.ο. του ΟΟΣΑ είναι 160,7 ώρες.

Αναλυτικά η Ελλάδα εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις:

- Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση                           

- Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση

- Ηλεκτροδότηση: 76η θέση

- Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση

- Εξασφάλιση πίστωσης: 90η θέση

- Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση

- Πληρωμή φόρων: 65η θέση

- Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση

- Επιβολή συμβάσεων: 131η θέση

- Επίλυση πτωχεύσεων: 57η θέση

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 01:55 - 02 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.