ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάμε για τα καλύτερα αποτελέσματα της… μνημονιακής εποχής

08:45 - 14 Μαρ 2018 | Επιχειρήσεις
Πάμε για τα καλύτερα αποτελέσματα της… μνημονιακής εποχής
Αν και είναι ακόμη νωρίς, ρισκάρουμε να εκτιμήσουμε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του 2017 των εισηγμένων εταιρειών, θα είναι τα καλύτερα της τελευταίας 8ετίας, άρα τα καλύτερα της… μνημονιακής εποχής!

Τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και σε επιμέρους ποιοτικά στοιχεία, τα αποτελέσματα χρήσης 2017 θα είναι τα καλύτερα της προαναφερθείσας περιόδου, κάτι που ασφαλώς δείχνει πολλά.

Φυσικά, δεν πρόκειται για… καλπασμό προς μια νέα γη της επαγγελίας για τις εισηγμένες, αλλά για μια «επιστροφή», μέσα από σύνθετους παράγοντες που οδήγησαν στην εξυγίανση, μεγάλο αριθμό εταιρειών.

Ασφαλώς, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, οι εταιρείες έχουν περάσει από το… καθαρτήριο, ξεσκαρτάροντας τους ισολογισμούς τους, τακτοποιώντας αποθεματικά, διορθώνοντας στρεβλώσεις, ενώ εξάντλησα ή «έκαψαν» όσους σκελετούς είχαν στις ντουλάπες. Πλέον, μόνο όποιος έχει πραγματικούς τζίρους και κέρδη θα επιβιώσει.

Αυτό, οι επιχειρήσεις το ξέρουν, το βιώνουν.

Άρα, οδεύουν προς μια νέα περίοδο αλήθειας και ξεκαθαρίσματος.

Πέρα από τους γνωστούς ομίλους που μας έχουν συνηθίσει σε διαρκή ρεκόρ αποτελεσμάτων, όπως ΕΛΠΕ, Motor Oil, Autohellas κ.α. υπάρχουν και μικρότερα… μαγαζιά που επανέρχονται, όπως η ακτοπλοΐα, με την ΑΝΕΚ να ανακοινώνει καθαρά κέρδη 9,8 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 0,6 εκατ. το 2016. Ο τουρισμός που σπάει όλα τα κοντέρ στην ιστορία της χώρας, είναι ένας καθοριστικός λόγος που αρκετές επιχειρήσεις επανήλθαν.

Από εκεί και πέρα, το θετικό είναι ότι επανέρχονται στην κερδοφορία και οι τράπεζες, έστω με όλους τους σκοπέλους και τα βαρίδια που κουβαλάνε… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.