ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΕΑΤ: Αντίθετο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο το νομοσχέδιο του Υπ. Μεταφορών

22:39 - 15 Μαρ 2018 | Επιχειρήσεις
ΒΕΑΤ: Αντίθετο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο το νομοσχέδιο του Υπ. Μεταφορών
Την πεποίθηση ότι η νομοθετική πρωτοβουλία την οποία προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών μέσω του Σχεδίου Νόμου για τις Μεταφορές αντίκειται στο Ευρωπαϊκό (ενωσιακό) Δίκαιο εκφράζει η ΒΕΑΤ, η οποία κλήθηκε χθες, Τετάρτη 14 Μαρτίου, να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο εκπρόσωπος της ΒΕΑΤ Νίκος Δρανδάκης τόνισε ότι το άρθρο 12 του Σχεδίου Νόμου πλήττει σημαντικά τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Η ΒΕΑΤ θεωρεί προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι το άρθρο 12 -στο σύνολό του- αντίκειται στο Ευρωπαϊκό (ενωσιακό) Δίκαιο και ως εκ τούτου θα πρέπει ολόκληρο να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο οι πλατφόρμες διαμεσολάβησης δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 2000/31 για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, στην οποία υπάγονται οι υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας όπως η ΒΕΑΤ.

Η ΒΕΑΤ ξεκαθαρίζει ότι είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, συνδέοντας επιβάτες με επαγγελματίες οδηγούς ταξί, και δεν είναι εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου. Θεωρεί δε αυτονόητο ότι το μεταφορικό έργο (ταξί) και η ενδιάμεση υπηρεσία (εφαρμογή κλήσης ταξί) είναι εύκολα διαχωρίσιμα, ειδικά από τη στιγμή που ο κλάδος του ταξί στην Ελλάδα είναι ήδη αυστηρά ρυθμισμένος. Η ΒΕΑΤ ανήκει ως υπηρεσία στην Κοινωνία της Πληροφορίας και οποιαδήποτε νέα νομοθετική ρύθμιση θα ήταν θεμιτή, μόνο αν ερχόταν να λύσει υφιστάμενα προβλήματα και να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον –κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα περίπτωση.

Η σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, την οποία μάλιστα επικαλείται και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφασή του για την UBER, προβλέπει ότι οποιοσδήποτε διοικητικός περιορισμός σε υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας πρέπει να επιβάλλεται μόνο κατ’ εξαίρεση. Μάλιστα, ο κ. Δρανδάκης προσκόμισε στην Επιτροπή γνωμοδότηση του έγκριτου συνταγματολόγου Γιάννη Δρόσου σύμφωνα την οποία οι υπηρεσίες που παρέχει η ΒΕΑΤ δεν εμπίπτουν στις υπηρεσίες μεταφορών κατά την έννοια της απόφασης στην Υπόθεση C-434/15 του ΔΕΕ, ούτε η απόφαση αφήνει περιθώρια ερμηνείας ότι θα μπορούσε να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως η BEAT.

Ο κ. Δρανδάκης επισήμανε, μάλιστα, ότι το άρθρο 12 του νομοσχεδίου δίνει το πράσινο φως στις εταιρείες που μελλοντικά θα αδειοδοτηθούν να προβαίνουν σε εκπτώσεις, και άρα σε διαμόρφωση του κομίστρου του ταξί. Διευκρίνισε δε, ότι η BEAΤ δεν παρεμβαίνει στο κόμιστρο, καθώς αυτό ορίζεται και ελέγχεται από το κράτος. Η ΒΕΑΤ, σε μεμονωμένες περιπτώσεις προωθητικών ενεργειών μπορεί να επιδοτεί το κόμιστρο, προσφέροντας ουσιαστικά κίνητρο στον επιβάτη να πάρει ταξί, ενώ ο οδηγός εισπράττει πάντοτε ολόκληρη την αξία της διαδρομής, όπως αυτή αναγράφεται στο ταξίμετρο.

Ο κ. Δρανδάκης δέχθηκε επιπλέον μια σειρά από ερωτήσεις σε σχέση με τη λειτουργία της BEAT και είχε την ευκαιρία να αποσαφηνίσει για ακόμη μια φορά ότι η BΕΑΤ είναι μια εταιρεία απολύτως συνεπής με όλες τις υποχρεώσεις της προς το κράτος, τους εργαζομένους της και τους συνεργαζόμενους οδηγούς.

Ο ιδρυτής της ΒΕΑΤ τόνισε πως η εταιρεία συνεργάζεται αποκλειστικά με επαγγελματίες οδηγούς, σ’ ένα απόλυτα ρυθμισμένο περιβάλλον. Σημείωσε, επιπλέον, πως κατά τη διάρκεια της επταετούς λειτουργίας της εφαρμογής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα ως προς το θεσμικό πλαίσιο. Αντίθετα, ο βαθμός ικανοποίησης τόσο των πελατών όσο και των συνεργατών είναι ιδιαίτερα υψηλός. Επιπλέον, επανέλαβε, ότι η εταιρεία τηρεί απολύτως τη φορολογική νομοθεσία και οι πρόσφατοι έκτακτοι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι, τους οποίους διεξήγαγαν στη ΒΕΑΤ οι αρμόδιες υπηρεσίες το αποδεικνύουν, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία οποιασδήποτε παράβασης, φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Εξάλλου, η εταιρεία κινείται ήδη νομικά εναντίον εκείνων που τη συκοφαντούν συστηματικά με ανυπόστατους, ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την οικονομική της δραστηριότητα.

Ο κ. Δρανδάκης αναφέρθηκε και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για το άμεσο μέλλον που θα δημιουργήσει αντιστοίχως νέες θέσεις εργασίας. Η ΒΕΑΤ απασχολεί σήμερα 120 εργαζόμενους στην Αθήνα και ο στόχος της είναι ως το τέλος της χρονιάς ο αριθμός των εργαζομένων της να ξεπεράσει τους 200, με έμφαση στο επιστημονικό προσωπικό, στην έρευνα και την καινοτομία, αναφερετια στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.