ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εξόρυξη» των κοιτασμάτων γνώσης των Ελληνικών ΑΕΙ από το Invent-ICT

07:11 - 02 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
«Εξόρυξη» των κοιτασμάτων γνώσης των Ελληνικών ΑΕΙ από το Invent-ICT
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις 12 ομάδες που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στη θερμοκοιτίδα Invent – ICT έδειξαν εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων που συνάντησαν και αξιολόγησαν τις εν λόγω επιχειρηματικές προτάσεις. Αυτό έγινε σαφές την Περασμένη Πέμπτη στην τελετή ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της θερμοκοιτίδας, κάτι που υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες. Αναμένεται δε να υπάρξει και συνέχεια όπως αναφέρθηκε σχετικά από επενδυτικά σχήματα που «χτίζουν» σε νεοφυείς επιχιερήσεις.

«Υπήρξε αποφοίτηση 12 ομάδων. Από τις 64 προτάσεις από τα Πανεπιστήμια, που είχαμε στην αρχή, περάσαμε σε μια δεύτερη φάση αξιολόγησης, όπου 35 ομάδες προχώρησαν. Σε διαδικασία 6 συν 2 μηνών τις υποστηρίξαμε με coaching mentoring αυτές τις 12 που αποφοίτησαν» τόνισε ο Ευάγγελος Σιώκας, διδάκτωρ του ΕΜΠ και επικεφαλής της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιώκας άνοιξε και ο δεύτερος κύκλος με καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων τη 16η Απριλίου, ενώ στην χωρία των συνεργαζόμενων ΑΕΙ με το Invent - ICT εντάχθηκε και το Πανεπιστήμια της Πάτρας.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Σιώκας, είναι να στηρίξουμε την ποιοτική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. «Ποσοτική επιχειρηματικότητα έχουμε αλλά πρέπει να δούμε την ποιοτική διάσταση» σημείωσε. Έχουμε ικανό κοίτασμα επιστημονικών ιδεών στο Πανεπιστήμιο κι έχουμε και είναι ευθύνη να το στηρίξουμε» τόνισε.

Από την πλευρά του ο  Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υπογράμμισε την ανάγκη να «παντρευτεί η επιστημονική έρευνα» με την επιχειρηματικότητα, ειδικά σε μια φάση που στα Ελληνικά ΑΕΙ υπάρχει πληθώρα ιδεών και προτάσεων. Μάλιστα υπογράμμισε το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων για τις ιδέες αυτές.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δουλέψει για τα δίκτυα νέας γενιάς. Η ακαδημαϊκή αυτή έρευνα παραμένει στον Πανεπιστήμιο. Δίνεται μια ευκαιρία στη θερμοκοιτίδα Invent – ICT οι ιδέες αυτές να γίνουν εμπορικά και επιχειρηματικά σχέδια» σημείωσε ο κ. Στεαφανόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ευκαιρία που δίνεται είναι να τοποθετήσουν τις ιδέες τους, να καλλιεργήσουν κουλτούρα να φτιάξουν επιχειρήσεις, που θα είναι στην τεχνολογική καινοτομία στην επόμενη δεκαετία. Παίρνουμε την πρωτοπόρα έρευνα στο Πανεπιστήμιο και την «παντρεύουμε» με τη βιομηχανία» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το όλο πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ(Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC) με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)

Οι ομάδες που εντάχθηκαν στη θερμοκοιτίδα αποτελούνται από νέους επιστήμονες υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου -κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων -, με την πλειονότητά τους να προέρχονται από τις σχολές του ΕΜΠ και των συνεργαζόμενων σχολών του προγράμματος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης) και τα επιχειρηματικά σχήματα που παρουσιάστηκαν, με γνώμονα την τεχνολογία, δίνουν καινοτόμες λύσεις σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η υγεία, ο αθλητισμός, το gaming, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο,

Συνεργαζόμενοι μέντορες και coaches από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο καθοδήγησαν τους νέους επιχειρηματίες μέσω πρακτικών εργαλείων και παραδειγμάτων, με την αξιολόγηση και επανεκτίμηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων και την από κοινού εξέλιξη της επιχειρηματικής τους ιδέας και της υλοποίησής της.

Γιώργος Αλεξάκης

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.