ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δήμος Αθηναίων «ξηλώνει» 323 περίπτερα

16:28 - 03 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
Σε δραστική μείωση του αριθμού των περιπτέρων της πρωτεύουσας προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, δίνοντας το «πράσινο φως» στη Δημοτική Αρχή ώστε να ρυθμίσει το τοπίο. Συγκεκριμένα, τα περίπτερα σήμερα ανέρχονται σε 600 από 931 το 2011, με το επόμενο βήμα να αφορά στην οριστική κατάργηση 323 θέσεων.

Αναλυτικότερα, από τις 931 θέσεις περιπτέρων στην Αθήνα, τα 473 περίπτερα έχουν κηρυχθεί κενά, δηλαδή ο δικαιούχος τους έχει αποβιώσει και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου. Εξετάζοντας τις αποφάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων και μετά την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, από τις 473 αυτές θέσεις, ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στην κατάργηση των 323 θέσεων και διατηρεί 104. Το 30% των υφιστάμενων θέσεων περιπτέρων θα διατεθούν σε δικαιούχους όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ το υπόλοιπο 70% θα δημοπρατηθεί από τον δήμο Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας».

Στην 1η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 128 θέσεις περιπτέρων, ενώ διατηρούνται 43, στη 2η Δημοτική Κοινότητα  καταργούνται 43, στην 3η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται  8, στην 4η Δημοτική Κοινότητα 21, στην 5η Δημοτική Κοινότητα 22, στην 6η Δημοτική Κοινότητα 62, ενώ στην 7η Δημοτική Κοινότητα, αν και το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση όλων των θέσεων περιπτέρων που έχουν μείνει κενά, ο δήμος Αθηναίων λόγω των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, διατηρεί 12 θέσεις περίπτερων και καταργεί 39.

Ήδη, από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με την νέα κανονιστική απόφαση του δήμου Αθηναίων για τον δημόσιο χώρο, σε ό, τι αφορά τα περίπτερα επιτρέπεται η τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο μόνο ενός ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο σταντ πώλησης εντύπων.

Στα περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας δημοτικής κοινότητας.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.