ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aύξηση πωλήσεων της Καρέλιας σε Δ. Αφρική και Τουρκία το 2018 Κύριο

08:26 - 30 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
Aύξηση πωλήσεων της Καρέλιας σε Δ. Αφρική και Τουρκία το 2018
Επενδύσεις 1,6 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε το 2017 η μεγαλύτερη εγχώρια καπνοβιοηχανία. Παρακινδυνευμένη θεωρεί η εταιρία την είσοδο στο νέο κλάδο του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφού θεωρεί ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί το θεσμικό πλαίσιο και γι αυτό τηρεί θέση αναμονής.

Θετική πορεία αναμένεται να έχει το 2018 η μεγαλύτερη εγχώρια καπνοβιομηχανία Καρέλια. Η διοίκηση εκτιμά πως η  ανοδική πορεία της επιχείρισης στις χώρες της Ε.Ε και Δυτικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται η καλαματιανή καπνοβιομηχανία θα συνεχιστεί και εντός του 2018, με εξαίρεση την αγορά της Γαλλίας, όπου η δραματική αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις όλων των καπνοβιομηχανιών. Στη Βουλγαρική αγορά αναμένει , εκτός απροόπτου, τη διατήρηση του μεριδίου της σε υψηλά επίπεδα με παράλληλη βελτίωση της μικτής κερδοφορίας του Ομίλου, εξέλιξη την οποία επίσης προβλέπει η διοίκηση και για τις λοιπές χώρες της Βαλκανικής. Οι αγορές καπνικών προϊόντων των χωρών της Βορείου Αφρικής έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητες στις συνεχείς μεταβολές της ισοτιμίας των τοπικών νομισμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανές απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν στη διοίκηση να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις. Πάντως η διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2018 μειώνει τη μικτή  κερδοφορία, η οποία ενδεχομένως αντισταθμιστεί μερικώς από μικρή αύξηση των πωλήσεων στις χώρες της Δυτ. Αφρικής. Θετικά προβλέπει η Καρέλιας ότι θα κινηθούν οι πωλήσεις  στην αγορά Duty Free της Τουρκίας, η οποία μετά από περίοδο μειωμένης τουριστικής κίνησης, δείχνει έντονα σημάδια ανάκαμψης. Βεβαίως ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης εξαιτίας πολιτικών εξελίξεων και άλλων εντάσεων στην περιοχή παραμένει. Η αυξημένη μικτή κερδοφορία που παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2018 ενδεχομένως αντιστραφεί αν συνεχιστεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και σε μείωση των λιανικών τιμών των προϊόντων της επιχείρισης  οι οποίες είναι σε ευρώ. Αντίστοιχη θετική πορεία αναμένεται και στις πωλήσεις της καλαματιανής καπνοβιομηχανίας στις λοιπές αγορές της Μέσης Ανατολής. Επίσης τόσο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όσο και στις αγορές της Άπω Ανατολής αναμένει η καπνοβιομηχανία μία  μικρή μείωση του όγκου πωλήσεων. Οι πραγματοποιθείσες επενδύσεις το 2017  ανήλθαν σε 1,573 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως, σε μηχανήματα για βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και προσαρμογή της στη Νέα Κοινοτική Οδηγία η οποία διέπει την διαδικασία ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων στην Ε.Ε.

Αναφορικά με την παρουσία της εταιρίας στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου υποστηρίζει ότι :<Τον τελευταίο καιρό, πολλοί ισχυρισμοί από τους ανταγωνιστές μας έχουν δει το φως της δημοσιότητος σχετικά με το μέλλον νέων τεχνολογιών γύρω από το κάπνισμα, όπως το άτμισμα και to Heat not Burn (HnB). Η Εταιρεία μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η τεχνολογία HnB έχει αναπτυχθεί ύστερα από πολύ μεγάλες επενδύσεις από τις 4 μεγάλες πολυεθνικές καπνοβιομηχανίες και τα προϊόντα τους προστατεύονται από σειρά πατεντών. Η επένδυση που απαιτείται για την είσοδο στο χώρο αυτό είναι δυσθεώρητη και, κατ΄επέκτασιν, ανέφικτη για την εταιρεία μας. Η τεχνολογία ατμίσματος ή ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι διαφορετική, από την άποψη ότι υπάρχει πληθώρα ανεξάρτητων προμηθευτών τόσο των συσκευασιών ατμίσματος όσο και των απαραίτητων υγρών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία κατακερματισμένη αγορά με αμέτρητους προμηθευτές και με κανάλια διανομής, τα οποία διαφέρουν από αυτά των τσιγάρων, αφού περιλαμβάνουν εξειδικευμένα καταστήματα και πωλήσεις μέσω internet. Η τεχνολογία στον χώρο αυτό μεταβάλλεται επίσης συνεχώς και με γρήγορους ρυθμούς. Η απήχηση αυτών των εναλλακτικών προϊόντων οφείλεται και στη φορολόγηση τους, η οποία είναι κατά πολύ χαμηλότερη αυτής των συμβατικών προϊόντων καπνού και, κατ΄επέκτασιν, οδηγεί σε χαμηλές λιανικές τιμές. Κατά πόσον αυτό θα συνεχίσει να ισχύει είναι άγνωστο, όπως επίσης άγνωστη είναι και η νομοθεσία η οποία θα διέπει τελικά τα προϊόντα αυτά. Για παράδειγμα, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στο κατά πόσο η αναπροσαρμοσμένη κοινοτική οδηγία η οποία διέπει τα προϊόντα καπνού θα πρέπει να έχει εφαρμογή και στα υγρά ατμίσματος, ανεξάρτητα από το αν περιέχουν νικοτίνη ή όχι. Η άποψη της Εταιρείας μας προς το παρόν είναι ότι κάθε προσπάθεια για είσοδο σε οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτό το πρόωρο στάδιο, όπου το κανονιστικό περιβάλλον δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί από τις κυβερνήσεις, είναι εξόχως παρακινδυνευμένη>.

Το 2017 η Καρέλια εμφάνισε ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 54,746 εκατ. ευρώ από 62,401 εκατ. ευρώ το 2016 και κύκλο εργασιών ύψους 916,709 εκατ. ευρώ το 2017 από ύκλο εργασιών 876,043 εκατ. ευρώ

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.