ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κούρεμα» στα δικαιολογητικά για τον εξωδικαστικό εξετάζει η κυβέρνηση

19:23 - 11 Μαϊ 2018 | Επιχειρήσεις
«Κούρεμα» στα δικαιολογητικά για τον εξωδικαστικό εξετάζει η κυβέρνηση
Σε ευρεία σύσκεψη μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη τέθηκε όλη γκάμα των καυτών θεμάτων που απασχολούν το πιστωτικό σύστημα της χώρας, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές του νόμου Κατσέλη, οι πλειστηριασμοί , οι προμήθειες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αλλά και η χρηματοδότηση της Οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ειδικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, δήλωσε προς τους τραπεζίτες, ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς,  πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι υπάρχουσες διαδικασίες. Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα 10.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται.  Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των τραπεζών δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα θετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεσμεύτηκαν να το αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομίας περιέγραψε τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο νόμο Κατσέλη. Όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους. Απόν την πλευρά τους οι τράπεζες ανέφεραν ότι πρόθεσή τους είναι να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές προτείνοντας οι ίδιες στους οφειλέτες λύσεις, χωρίς να αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη .

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον προγράμματα ευνοϊκής ρύθμισης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.