ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απλοποιείται η σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης- Τι αλλάζει

17:27 - 14 Μαϊ 2018 | Επιχειρήσεις
Απλοποιείται η σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης- Τι αλλάζει
Ρυθμίσεις που απλοποιούν το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πλέον με το νέο προτεινόμενο πλαίσιο μειώνεται η γραφειοκρατία για τη σύσταση μιας εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.

Πιο συγκεκριμένα:

- Κατεβαίνει ο πήχης για το ποσό του μετοχικού της κεφαλαίου και ορίζεται ότι η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων της δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 1 ευρώ από 30 ευρώ που είναι σήμερα , η σύσταση της θα μπορεί πλέον να γίνει και με τη χρήση πρότυπου καταστατικού και όχι αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο όπως ισχύει σήμερα

- Επίσης η Ε.Π.Ε. θα αποκτά νομική προσωπικότητα μόνο με την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

Πιο συγκεκριμένα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται δηλαδή η λεγόμενη «διπλή» δημοσιότητα (μητρώο Ε.Π.Ε. και Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) που υφίσταται σήμερα και αντικαθίσταται από την ενιαία και ολοκληρωμένη δημοσιότητα εντός του Γ.Ε.Μ.Η. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης η επιβολή της πιστοποίησης καταβολής του εταιρικού κεφαλαίου από τους μετόχους με ευθύνη του διαχειριστή στης εταιρείας.

Η ΕΠΕ θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κεφάλαιο το οποίο θα σχηματίζεται είτε από μετρητά είτε από εισφορές σε είδος και το ύψος του θα καθορίζεται ελευθέρα από τους μετόχους της εταιρείας. Αναφορικά για τις εισφορές σε είδος αυτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτιμώνται.

Παράλληλα προστίθεται στις αρμοδιότητες της συνέλευσης των εταίρων Ε.Π.Ε. και η πρόβλεψη περί αναβίωσης της εταιρείας, επικαιροποιείται το πλαίσιο σύνταξης, ελέγχου και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων Ε.Π.Ε. εναρμονιζόμενο με την ισχύουσα νομοθεσία και τους υφιστάμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού πρόσθετων αποθεματικών πέραν του τακτικού που προβλέπεται σήμερα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επανακαθορίζει τα ποσοστά πλειοψηφίας των εταίρων Ε.Π.Ε., προκειμένου η συνέλευση αυτών να αποφασίσει την τροποποίηση της σχετικής εταιρικής σύμβασης και αίρει τον περιορισμό προσυπογραφής του πρακτικού καταγραφής των αποφάσεων του μοναδικού εταίρου Μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης αποκλειστικά από συμβολαιογράφο της έδρας της εταιρείας.

Επιπλέον προβλέπει τον επανακαθορισμό αναφορικά με τη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης μίας Ε.Π.Ε. ενώ και εισάγεται η δυνατότητα αναβίωσής της.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:08 - 14 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.