ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Tellas και ο χορός των εκατομμυρίων...

15:35 - 17 Απρ 2007 | Επιχειρήσεις
Πόσο αξίζει η Tellas; Φτάνουν τα 500-600 εκατ. ευρώ που ακούγονται ήδη στην αγορά; Το ερώτημα θα απασχολήσει έντονα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα πληθαίνουν οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις για την πώλησή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Για την αποτίμηση ενδιαφέρεται φυσικά ο πωλητής (σ.σ δηλαδή η ΔΕΗ και οι μέτοχοί της που κατέχουν το 50% της εταιρείας πλην μιας μετοχής) όσο και ο υποψήφιος αγοραστής δηλαδή ο «συνεταίρος» N. Sawiris.

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό για δύο λόγους:

  • H εταιρεία εμφανίζεται ζημιογόνος για μια ακόμη χρονιά. Οι συσσωρευμένες ζημιές έχουν υπερβεί τα 110 εκατ. ευρώ μετά και το αρνητικό αποτέλεσμα του 2006 (σ.σ ο ισολογισμός που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη αναμένεται να εμφανίσει ζημιές της τάξεως των 16-18 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία έχει αναδειχτεί στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ΟΤΕ καθώς τα έσοδά της ανήλθαν το 2006 περίπου στα 120 εκατ. ευρώ (σ.σ στοιχεία 2006) και είναι περισσότερα από κάθε άλλο εναλλακτικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο (σ.σ η FORTHnetπου έρχεται δεύτερη από πλευράς κύκλου εργασιών, εμφάνισε το 2006 έσοδα 97 εκατ. ευρώ)
  • Η αποτίμηση της εταιρείας, θα πάρει και «πολιτικό χρώμα». Η Tellas, είναι ένα «κρατικό» περιουσιακό στοιχείο καθώς το 50% των μετοχών ανήκει στην ΔΕΗ. Επίσης, είναι ένα ζημιογόνο περιουσιακό στοιχείο το οποίο προς το παρόν έχει επηρεάσει αρνητικά την ΔΕΗ. Από την άλλη υπάρχουν προσδοκίες ότι η επένδυση θα αποδειχτεί επωφελής με την πάροδο των ετών. ’λλωστε, στην ίδια την Tellasεπισημαίνουν ότι τα businessplanεκτελούνται κανονικά. Έτσι, όποια και αν θα είναι η αποτίμηση της εταιρείας, θα δώσει αφορμή για σχόλια: κάποιοι θα μιλήσουν για «ξεπούλημα» και θα ταχθούν υπέρ του να διατηρηθεί ο «κρατικός» χαρακτήρας της Tellas. Κάποιοι άλλοι θα ταχθούν υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης με την λογική ότι «η εταιρεία ηλεκτρισμού δεν έχει κανέναν λόγο να ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες».

Ένα «δεδομένο» υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά και αυτό είναι η αποτίμηση της FORTHnet. Διαμορφώνεται περίπου στα 430 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία, έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: είναι ζημιογόνος, έχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά, ενώ η αποτίμησή της ενσωματώνει και την προσδοκία επιχειρηματικών εξελίξεων (σ.σ έχουν ήδη κυκλοφορήσει σενάρια για επικείμενη πώληση της εταιρείας από τους σημερινούς της μετόχους). Υπό προϋποθέσεις, η Tellas θα μπορούσε να δικαιολογήσει υψηλότερη αποτίμηση καθώς έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Ο leader, πάντοτε δικαιολογεί υψηλότερη αποτίμηση. Αν κάποιος λάβει υπόψη του το ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής (σ.σ ο Ν. Sawiris, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη), τότε θα μπορέσει να δικαιολογήσει μια υψηλή αποτίμηση. Ο Αιγύπτιος έχει αποδείξει πολύ πρόσφατα με την εξαγορά της TIMκαι της QTelecom ότι δεν «τσιγκουνεύεται» μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Και η Tellas έχει στρατηγική σημασία για τον Sawiris, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει έναν όμιλο παροχής ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών...

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.