ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕΒΓΑΛ: Επενδύσεις, εξωστρέφεια εν αναμονή των κινήσεων της MIG Κύριο

07:43 - 24 Μαϊ 2018 | Επιχειρήσεις
ΜΕΒΓΑΛ: Επενδύσεις, εξωστρέφεια εν αναμονή των κινήσεων της MIG
Μετά από δυο χρόνια που η οικογένεια Χατζάκου έχει αναλάβει το τιμόνι της ιστορικής εταιρίας ΜΒΓΑΛ βήμα – βήμα προχωρά σε ένα πλάνο συγκροτημένο πλάνο στρατηγικής ε στόχο την παρουσίαση νέων προϊόντων, όπως το Choco Joy ή χυμοί, την αύξηση των μεριδίων της στην αγορά σε δυναμικούς κωδικούς όπως το στραγγιστό γιαούρτι ή τα lactose free προϊόντα και το άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί  μια νέα επένδυση  ύψους   5,3 εκατ. ευρώ για  την  παραγωγή  στραγγιστού γιαουρτιού. Η  επένδυση  προβλέπει  την Εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής με separator γιαούρτης, την αγορά μηχανής συσκευασίας γιαούρτης ultra clean (υψηλής υγιεινής) και  τη δημιουργία  νέου χώρου  συσκευασίας γιαούρτης, με προδιαγραφές clean area ISO 8 (κλιματισμός και φίλτρανση του αέρα). 

Νέο στραγγιστό

Με τη νέα υποδομή αυτή η διοίκηση  της εταιρείας  προσβλέπει σε τριπλασιασμό  του μεριδίου αγοράς στο στραγγιστό γιαούρτι, που είναι σήμερα στο 2,8% . Σημειώνεται ότι σήμερα η ΜΕΒΓΑΛ στο γιαούρτι  με φρούτα  κατέχει το 13,1% και  στο παιδικό  στο 15,3%, ενώ το μέσο ποσοστό σε όλη την γκάμα προϊόντων ξεπερνά το 11%.

Οδηγός στη στοχοθεσία αυτή είναι η καλή πορεία των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο  του 2018. Έτσι σε αξία ο τζίρος κινείται ανοδικά με ποσοστό 11,3% όταν  η αγορά των γαλακτομικών προϊόντων  κινείται σε καθοδική  τροχιά. Οι πωλήσεις του2018 εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 12,8% στα 121,5 εκατ.. ευρώ  από 107,7 εκατ. το 2017. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 9,5 εκατ.  ευρώ  από 8,1 εκατ. ευρώ το 2017. Η αξία των πωλήσεων στο εξωτερικό αναμένεται να φθάσει  τα 36,7  εκατ. ευρώ.

Εξαγωγές σε 36 χώρες

Σημειώνεται ότι ΜΕΒΓΑΛ έχει παρουσία  σε 36 χώρες αλλά και 640 εργαζόμενους. Μάλιστα το 18,7% των Ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων που κατευθύνονται σε ξένες αγορές έχουν τη σφραγίδα ΜΕΒΓΑΛ. Ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Αυστρία η ΜΕΒΓΑΛ έχει πολύ σημαντική παρουσία. Παράλληλα στα  σχέδια  της εταιρείας είναι  η επέκταση της στο Ισραήλ με προϊόντα  ιδιωτικής ετικέτας  στο γιαούρτι με την  προώθηση φέτας με την επωνυμία  ΜΕΒΓΑΛ. Επιπλέον  Ολλανδία  έκανε   συμφωνία με νέο  πελάτη  για τη φέτα και στην Αγγλία  θα συνεργαστεί  με εκπτωτική αλυσίδα για γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας.  

Η αναδιάρθρωση και το «παρών» στην εξαγορά

Η νέα πορεία της εταιρίας συμπίπτει με την ανάληψη της διοίκησης από την οικογένεια των ιδρυτών της εταιρίας, την οικογένεια Χατζάκου, που πρόσφυγες όντες από την αν. Ρωμυλίας ξεκίνησαν το 1927 τη διακίνηση γάλακτος στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικός σταθμός για την «ολική επιστροφή» της εταιρίας ήταν η αναδιάρθρωση των δανείων  της εταιρείας που έφθαναν τα 53 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβανόμενη την κρίσιμη συγκυρία και με παραδειγματική σεμνότητα και ειλικρίνεια η επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου κρατά χαμηλούς τόνους και τονίζει ότι απαιτείται σκληρή και καθημερινή δουλειά για να προχωρήσει μπροστά η εταιρία. «Θα παραμένουμε  στα «Μνημόνια». Η αποπληρωμή των δανείων με ευνοϊκούς  όρους αρχίζει  από φέτος ενώ τα  επιτόκια δανεισμού της εταιρείας  διαμορφώνονται από  το 2,5 έως  το 4,5%» αναφέρει με νόημα.

Παράλληλα με πολύ προσεκτικό τρόπο δηλώνει ότι εφόσον υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της πώλησης του ποσοστού των μετοχών που βρίσκεται στα χέρια της MIG και ανέρχεται στο 43% θα εξετάσει το θέμα.

Πάντως η οικογένεια Χατζάκου, στην πρόσφατα αύξηση μετοχικού  κεφαλαίου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ εκ, έβαλε τα 7 εκατ. ευρώ φτάνοντας να ελέγχει το 43% της εταιρίας παίρνοντας ένα επιπλέον 30%. Αυτός είναι και ο κατώτατος χρηματικός πήχης, όπως αναφέρθηκε, για μια πιθανή εξαγορά του μεριδίου της Vivartia στη ΜΕΒΓΑΛ. Σημειώνεται ότι η οικογένεια Συμεωνίδη κατέχει το 14%  και το υπόλοιπο 43% είναι στα χέρια της MIG.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:54 - 24 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.