ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχές Σεπτεμβρίου η τελική τραπεζική λύση για Σίδμα-Μπήτρος

06:59 - 12 Ιουν 2018 | Επιχειρήσεις
Αρχές Σεπτεμβρίου η τελική τραπεζική λύση για Σίδμα-Μπήτρος
Ισως είναι το πιο πολύχρονο τραπεζικό σίριαλ στο Χρηματιστήριο αφού οι επαφές των πιστωτριών τραπεζών για την συγχώνευση της Σίδμα με την Μπήτρος έχουν εισέλθει στον τρίτο χρόνο συζητήσεων. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τελική απόφαση γεγονός που καθυστερεί την εξυγίανση των δύο επιχειρήσεων που ευελπιστούν να αυξήσουν τα οικονομικά τους μεγέθη προσδοκώντας να συμμετέχουν μέσω των προϊόντων τους στα επικείμενα έργα κατασκευής που έχουν ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναφερόμαστε στα περιφερειακά αεροδρόμια, στο Θριάσιο Πεδίο, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, την αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και φυσικά το μεγαλύτερο έργο όταν ξεκινήσει το Ελληνικό.

Η  ΣΙΔΜΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την υπογραφή νέας συμφωνίας μακροπρόθεσμου δανεισμού. Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών είναι η χρονική μετακύλιση πληρωμών κεφαλαίου, η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και η ανανέωση υπαρχουσών ανεκμετάλλευτων βραχυπρόθεσμων γραμμών δανεισμού. Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής είναι η μετατόπιση του μεγαλύτερου μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Η εταιρεία προσδοκά, με βάση και την πορεία των τελευταίων τριών ετών, σε περαιτέρω μείωση των ζημιών της όσον αφορά τη χρήση του 2017, καθώς και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και στο 5ετές πλάνο.

Ο όμιλος, στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας, πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ήδη υλοποιείται, αξιολογεί κινήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, εξετάζει μια σειρά από ενέργειες για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής του θέσης όπως η αναδιάρθρωση δομών, ο περιορισμός υποστηρικτικών δαπανών και η εκμετάλλευση στοιχείων του ενεργητικού που θα επιφέρουν ωφέλειες χωρίς να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του

Οι περυσινές ζημίες προ φόρων της ΣΙΔΜA διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 2,2 εκατ. ευρώ και στόχος της εισηγμένης είναι να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της με μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες και μείωση του επιτοκίου κατά περίπου 50% (σήμερα το μέσο κόστος χρηματοδότησης υπερβαίνει το 6% και το χρηματοοικονομικό κόστος διαμορφώθηκε το 2017 σε 6,3 εκατ. ευρώ). Αν συμβεί αυτό, τότε η ΣΙΔΜA περνάει σε κερδοφόρο πορεία.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που η ΣΙΔΜA απορροφήσει το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της εταιρείας Μπήτρος, θα ενισχύσει σαφώς τα (αρνητικά σήμερα) ίδια κεφάλαιά της και θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τις προκύπτουσες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Ειδικότερα, τώρα για τη φετινή πορεία του ομίλου ΣΙΔΜA οι  εγχώριες πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και στους δύο τομείς δραστηριότητας (χάλυβας και πανέλα), ωστόσο η συνολική πορεία της χρονιάς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» κάποια έργα στην αγορά.  Οι φετινές τιμές του χάλυβα μέχρι πρότινος ήταν σταθεροποιημένες, ωστόσο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζουν περιορισμένη κάμψη, επηρεαζόμενες από τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε μια σειρά κρατών.

Αν η πτώση ενταθεί, τότε η ΣΙΔΜΑ θα ευνοηθεί σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης, ωστόσο θα δει το μικτό περιθώριο κέρδους της να μειώνεται.

• Στη Βουλγαρία προβλέπεται αύξηση του όγκου των πωλήσεων, των μεριδίων αγοράς και των κερδών (+189 χιλ. το 2017), λόγω και του ψαλιδισμένου κόστους χρηματοδότησης μετά την περυσινή αναχρηματοδότηση δανεισμού.

• Στη Ρουμανία αναμένεται αύξηση πωλήσεων, διεύρυνση μεριδίων αγοράς και βελτίωση αποτελέσματος (πέρυσι – 725 χιλ. ευρώ).

Γενικότερα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία «τρέχουν» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η τοπική ζήτηση ενισχύεται από επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

Η ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού της εισηγμένης «Μπήτρος», από τις πέντε πιστώτριες θα ανοίξει τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως με την επίσης εισηγμένη «Σίδμα» που συζητείται την τελευταία τριετία.

Η Μπήτρος Συμμετοχική συνεχίζει την προσπάθεια αναζήτησης νέων αγορών και νέων προϊόντων. Ειδικότερα, ο όμιλος Μπήτρου δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού μέσα από την εκμετάλλευση 15 παραθεριστικών κατοικιών, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και αισθητικής  που βρίσκονται στην περιοχή Eλιά της Mυκόνου. Στις τελευταίες εξάμηνες λογιστικές καταστάσεις του ομίλου γίνεται λόγος για «αξιοποίηση των εξοχικών κατοικιών με καλά αποτελέσματα, λόγω του υψηλού επιπέδου τουρισμού» που υπάρχει στο νησί. Οι θυγατρικές εταιρείες του εισηγμένου ομίλου δραστηριοποιούνται στον μεταλλουργικό και κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στον ενεργειακό πλέον, μέσω των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δημιουργηθεί και βρίσκονται σε λειτουργία.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.