ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 2 πρώτες διαγραφές εισηγμένων το 2018- Θα ακολουθήσουν άλλες δύο Κύριο

15:05 - 13 Ιουλ 2018 | Επιχειρήσεις
Οι 2 πρώτες διαγραφές εισηγμένων το 2018- Θα ακολουθήσουν άλλες δύο
Από τις 19 Ιουνίου 2018 ο reporter είχε προαναγγείλει τις 2 πρώτες διαγραφές εισηγμένων το 2018 και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν άλλες 2 διαγραφές το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα υπάρχουν άλλες 3 εισηγμένες που οι διοικήσεις τους εξετάζουν το ενδεχόμενο πιθανής αποχώρησης από το Χρηματιστήριο.

Στο δρόμο της εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύουν η τεχνική εταιρία <Αθηνά> θυγατρική της J&P Αβαξ και η Κορρές που αποτελούν τις πρώτες 2 διαγραφές εισηγμένων για τη τρέχουσα χρήση ενώ το 2017 είχαν διαγραφεί 19 επιχειρήσεις. 

Το δυσάρεστο για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι αποχωρούν καλές εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες άντεξαν στην κρίση διότι στηρίχθηκαν στην εξωστρέφειά τους. Ενώ, από την άλλη, παραμένουν επιχειρήσεις που είναι σε οικονομικό μαρασμό και δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1999 έως σήμερα έχουν διαγραφεί 245 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι αποχώρησαν από το ΧΑ εξωστρεφείς επιχειρήσεις όπως ήταν η Kleemann Hellas, η  Μάρμαρα Κυριακίδης. Πρόκειται για συγκλονιστικό γεγονός, αν συνυπολογίσουμε ότι από το 1999 έως και το 2017 έχουν εισαχθεί 178 εταιρείες. Ταυτόχρονα, όμως, το Χρηματιστήριο έγινε φτωχότερο σε φήμη και κεφαλαιοποίηση, καθώς έχουν απομείνει μόλις 3 εισηγμένες (ΟΤΕ, Μινωικές Γραμμές, Nexans) που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, όταν το 2001 η Αθήνα συγκέντρωνε 15 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η τελευταία έξοδος θυγατρικής πολυεθνικής αφορούσε την ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

 

Γιατί παρατηρείται μαζική έξοδος εισηγμένων από το ΧΑ τα τελευταία 21 χρόνια

Ουσιαστικά, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μαζική έξοδο εταιρειών που ελέγχονταν από ξένα κεφάλαια. Ο πρώτος λόγος είναι η πολιτική των μητρικών εταιρειών. Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιλέγουν να διατηρούν μόνο τη μητρική εταιρεία σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης και όχι σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η Αθήνα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του Χ.Α., ευνόησαν την υποβολή δημόσιων προτάσεων από τους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το χαμηλό κόστος και απέκτησαν το 100% των θυγατρικών τους με πολύ χαμηλότερο τίμημα, συγκριτικά με την αξία των εταιρειών που είχαν πρωτοεισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Τα παραδείγματα Παπαστράτος-Ρhilip Μorris, Vodafone-Ρanafon-Vodafone UΚ, Κωτσόβολος-Dixons, Ιnteramerican-Εureko, Παυλίδης-Κraft Foods είναι ενδεικτικά.

Με την έξοδο από το Χρηματιστήριο οι παραπάνω εισηγμένες και όσες είχαν προηγηθεί εξοικονομούν τα έξοδα παραμονής στο Χ.Α. (συνδρομές, τμήμα μετόχων, πληροφοριακά δελτία, ετήσιες συνελεύσεις κ.ά.) και, το κυριότερο, ως βασικοί και μοναδικοί μέτοχοι καρπούνται το σύνολο του μερίσματος, αφού στην πλειονότητά τους οι εδώ θυγατρικές είναι αποδοτικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

 
Ανέστης Ντόκας
Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 13 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.