ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mέσω πτωχευτικής διαδικασίας η διάσωση Νεωρίου Σύρου και ΕΒΖ Κύριο

13:45 - 17 Ιουλ 2018 | Επιχειρήσεις
Mέσω πτωχευτικής διαδικασίας η διάσωση Νεωρίου Σύρου και ΕΒΖ
Στη κόψη του ξυραφιού και λίγο πρίν τη χρεοκοπία βρίσκονται οι 2 ιστορικές βιομηχανίες το <Νεώριο Σύρου> και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης>. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει τις εταιρίες και κυρίως τις 1623 θέσεις εργασίας αφού οι εταιρίες είναι κυριολεκτικά πνιγμένες στον υπερδανεισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μετοχή του Νεωρίου Σύρου είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης εδώ και 6 χρόνια και η μετοχή της ΕΒΖ έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης από τη 1η Μαρτίου 2016.

Νεώριον Σύρου

 

Η επιχείρηση, που ανήκει στον Νίκο Ταβουλάρη, εμφανίζει τραπεζικά χρέη άνω των 40 εκατ. ευρώ. Ηδη αποφασίστηκε στις 2 Αυγούστου 2018 στα γραφεία της θυγατρικής εταιρίας  στην Ελευσίνα να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση  για την υπαγωγή της θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου "ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΡΟΥ ΑΕ" στη διαδικασία εξυγίανσης στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του 1/4 των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις -κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να φθάσουν και τις 280. Από τα 40 εκατ. ευρώ, που είναι το άνοιγμα της Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα από τον επενδυτή την ONEX που Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, για κάλυψη μέρους των οφειλών, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου.

 

Ως εργαλείο εξυγίανσης αξιοποιείται το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει, καθώς και η συμφωνία του απαιτούμενου εκ του νόμου ποσοστού πιστωτών σε ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο τελικώς θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση.

Το σωματείο εργαζομένων έχει συμφωνήσει στη διαδικασία εξυγίανσης (με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης την 1η Μαρτίου).
Τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί προς επεξεργασία ώστε να εκδοθεί το business plan της εξυγίανσης, το οποίο και θα υποβληθεί στους πιστωτές μέσα στον επόμενο μήνα για έγκριση, ώστε να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο για επικύρωση.

 

ΕΒΖ

 

Σε αντίστοιχη κίνηση προσανατολίζεται η κυβέρνηση και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς η εταιρία κυριολεκτικά είναι στο κόκκινο. Στόχος του αρμόδιου υπουργού Αλέξανδριου Χαρίτση  είναι, να υπαχθεί η ΕΒΖ στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του μεγάλου πιστωτή που είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν λοιπόν τα 106β και 106δ, θα επιχειρηθεί το κούρεμα των τεραστίων υποχρεώσεων της ΕΒΖ και η διευκολυντική διαχείριση των όσων συνεχίσουν να υπάρχουν,  παράλληλα με δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από την εταιρεία στη βάση κάποιου business plan που θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να πείσει ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν η εταιρεία θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμη. To σχέδιο φυσικά προβλέπει, ότι με το «συμμάζεμα» που θα επιχειρηθεί, η ΕΒΖ θα βρει ιδιώτη αγοραστή.

 Πιέσεις για να τελειώσει το μαρτύριο της  της ΕΒΖ, ασκούνε τευτλοκαλλιεργητές αλλά και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιδιώκουν, πριν χειροτερέψουν και άλλο τα πράγματα, να επιτύχουν με κάποια νομοθετική ρύθμισή, τη μετάταξή τους σε άλλο φορέα ή επιχείρηση του δημοσίου  για όσους το επιλέξουν ή, και μέτρα υποστηρικτικά για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει στο παρελθόν, για εργαζομένους της ΕΒΖ, όταν περίπου 50 άτομα μετατάχθηκαν σε υπηρεσίες, ως επί το πλείστον, της Περιφέρειας. Να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία έχει καταφέρει ως σήμερα, να μην αφήσει να δημιουργηθούν ανοίγματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς οφείλει μόνο την εκκαθάριση του Ιουνίου. 
 
Ανέστης Ντόκας 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 17 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.