ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της Καρέλιας Κύριο

14:40 - 01 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της Καρέλιας
Μεγάλες ιστορικές βιομηχανίες που κατάφεραν να αποδράσουν με επιτυχία από την 10ετή κρίση των μνημονίων και της καθίζησης της κατανάλωσης συνεχίζουν να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών τους αποθεμάτων στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη και μοναδική πλέον εγχώρια καπνοβιομηχανία Καρέλιας ανήκει σ αυτή τη κατηγορία που περιγράφουμε. Ειδικότερα ο όμιλος διατηρεί σημαντικά χρηματικά αποθέματα υπό μορφή επενδύσεων και διαθεσίμων (Ευρώ 412 εκατ. περίπου στις 30.06.2018) εκ των οποίων το σημαντικότερο μέρος έχει επενδυθεί σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδος.

Πτωτική η πορεία στην Ελλάδα το β΄εξάμηνο του 2018, ενώ ενισχύεται ο λεπτοκομμένος καπνός

 

Η πορεία των πωλήσεων της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να συνεχιστεί σε οριακά πτωτικούς ρυθμούς στα τσιγάρα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, ενώ στον λεπτοκομμένο καπνό αναμένεται αύξηση όγκου πωλήσεων και μεριδίου αγοράς. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δ. Ευρώπης, όπου έχει δραστηριότητα ο Όμιλος, αναμένεται να συνεχιστεί η θετική πορεία του πρώτου εξαμήνου. Αντίστοιχη εξέλιξη προβλέπει η διοίκηση της εταιρίας και για τις Βαλκανικές μας αγορές, ενώ η Εταιρεία ακολουθεί μία προσεκτική εμπορική πολιτική διατήρησης της ανταγωνιστικότητος της λιανικής τιμής των σημάτων της. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες της Καρέλιας συγκλίνουν στο ότι οι όποιες αυξήσεις φορολογίας καπνικών προϊόντων στις αγορές αυτές θα είναι περιορισμένης έκτασης. Ειδικότερα στην Βουλγαρική αγορά, , δεν έχει ανακοινωθεί αύξηση φορολογίας για τον 2019. Στις χώρες της Β. Αφρικής η επιχείριση κινείται στα επίπεδα του 2017 με την αγορά της Αιγύπτου να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

 

Πως επηρεάζει τα αποτελέσματα της εταιρίας η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας η κερδοφορία του ομίλου στις χώρες που δραστηριοποιείται  είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Λόγω της συνεχιζόμενης διολίσθησης της τουρκικής λίρας, η  Καρέλιας οδηγείται σε μείωση των τιμών πώλησης προς την αγορά Duty Free της Τουρκίας, αφού τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών αναγκάζονται να προβούν σε μειώσεις λιανικών τιμών οι οποίες είναι σε ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η διαφορά με τις λιανικές τιμές των καπνικών προϊόντων της εσωτερικής φορολογημένης αγοράς και οι οποίες είναι σε τοπικό νόμισμα.  Επίσης η ελληνική εταιρία  συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την προετοιμασία για την εναρμόνισή της με τους κανόνες ιχνηλασιμότητας οι οποίοι θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2019, αλλά και με τις υπόλοιπες διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας που διέπει τα καπνικά προϊόντα. Αναμφίβολα όμως, η σημαντική αύξηση τόσο του κόστους παραγωγής, όσο και διανομής, η οποία προκαλείται από την προσαρμογή στις διατάξεις αυτές, θα έχει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία όλων των εταιρειών του κλάδου μας. Τόσο στα υπόλοιπα κέντρα κόστους, όσο και στις τιμές κτήσεις πρώτων υλών,  η  Καρέλιας δεν αναμένει  ουσιώδεις μεταβολές στο εγγύς μέλλον. Αμετάβλητη παραμένει η πολιτική της εταιρείας σε σχέση με τις τεχνολογίες ατμίσματος και heat not burn.

 

Ανέστης  Ντόκας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.