ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ-MRB:Στο limit up της ικανοποίησης ΚΕΠ, στο limit down δικαστήρια

18:27 - 04 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
ΣΕΒ-MRB:Στο limit up της ικανοποίησης ΚΕΠ, στο limit down δικαστήρια
H υψηλή φορολογία, η διαφθορά, η αβεβαιότητα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία, η αναποτελεσματική λειτουργία Θεσμών όπως η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές είναι τα μεγαλύτερα μακροοικονομικά εμπόδια που αναφέρουν οι επιχειρήσεις, με βάση την Ετήσια Έρευνα που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τη συνδρομή της MRB, με τίτλο: "Ο σφυγμός του επιχειρείν" η οποία παρουσιάστηκε σήμερα. Πάντως οι δείκτες αυτοί σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα είναι βελτιωμένοι εκτός από αυτόν που αφορά τη διαφθορά.

Αξιολογώντας την ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις οι ερωτηθέντες κατατάσσουν στην κορυφή της λίστας το ΚΕΠ το ΓΕΜΗ, η ΕΡΓΑΝΗ και τα τελωνεία. Στον αντίποδα στην τελευταία θέση κατατάσσεται η δικαιοσύνη και ακολουθούν οι πολεοδομίες και τα κτηματολογικά γραφεία, οι ανεξάρτητες αρχές (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ), τα γραφεία Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων στις πρεσβείες και τα υπουργεία.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο διαπιστώνεται πάντως βελτιώσεις το σύνολο των δεικτών και τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η πολυνομία, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και το έλλειμμα χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι κυριότεροι λόγοι για τη βελτίωση της εικόνας και των προσδοκιών είναι η αύξηση της ζήτησης λόγω τουρισμού και εξαγωγών, οι νέες στρατηγικές συνεργασίες και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά οι επιχειρήσεις είναι σημαντικά πιο αισιόδοξες από τον γενικό πληθυσμό καθώς το 43,7% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι θα βγούμε από την κρίση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια έναντι 78% των πολιτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:21 - 04 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.