ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 4,9% το μέσο επιτόκιο των δανείων του ομίλου Viohalco Κύριο

15:03 - 05 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Στο 4,9% το μέσο επιτόκιο των δανείων του ομίλου Viohalco
Ελαφρά μείωση 0,5% πέτυχε να μειώσει το μέσο επιτόκιο των ανεξόφλητων δανείων ο όμιλος Viohalco στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2018.Ο όμιλος θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις αλλά με το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας να ξεπερνά το 4,5% είναι μάλλον αυτονόητο ο βιομηχανικός όμιλος να μέχρι το τέλος του 2017 να έχει επιτόκιο για ανεξόγλητα τραπεζικά δάνεια που προσέγγιζαν το 5,5%.

Το μέσο επιτόκιο επί των ανεξόφλητων βραχυπρόθεσμων τραπεζικών δανείων του ομίλου Viohalco στις 30 Ιουνίου 2018 είναι 4,9% (5,4% στις 31 Δεκεμβρίου 2017). Ο δανεισμός των θυγατρικών της Viohalco ύψους 1,797 δισ. ευρώ αποτελείται από μακροπρόθεσμα δάνεια και βραχυπρόθεσμα δάνεια κατά 41% και 59%, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 198 εκ. ευρώ (δηλαδή το 19% του βραχυπρόθεσμου δανεισμού), ο καθαρός δανεισμός της Viohalco ανέρχεται σε 1,599 δισ. ευρώ. Τα δάνεια τηρούνται σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αξιολόγηση από A2 έως Caa2 με βάση την αξιολόγηση του οίκου Moody’s. Περίπου το 90% αυτών των δανείων τηρείται σε ελληνικές τράπεζες. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια έχουν μέση ληκτότητα τριών ετών. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι κατά κύριο λόγο ανακυκλούμενες γραμμές πίστωσης, οι οποίες αναθεωρούνται σε ετήσια βάση με τις ημερομηνίες λήξης τους να είναι διασκορπισμένες σε όλο το έτος. Εντός αυτών των ανακυκλούμενων πιστωτικών ορίων, αντλούνται βραχυπρόθεσμα δάνεια διαφόρων λήξεων τα οποία, όταν λήξουν, ανανεώνονται εφόσον χρειάζεται. 

 

Που έγιναν οι επενδύσεις 53 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2018

 

 Οι επενδύσεις ύψους 33 εκ. ευρώ στον κλάδο αλουμινίου αφορούν κυρίως στην αγορά και εγκατάσταση ενός νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου και στην τρέχουσα επένδυση σχετικά με την εγκατάσταση της τρίτης γραμμής συνεχούς χύτευσης. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις στον κλάδο χαλκού ανέρχονται σε 16 εκ. ευρώ και συνδέονται με την εγκατάσταση γραμμής επικασιττέρωσης εν θερμώ και δύο νέων φούρνων ορείχαλκου στο χαλυβουργείο, στη θυγατρική Sofia Med, καθώς και με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο των Οινοφύτων. Οι επενδύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 14 εκ. ευρώ στον κλάδο καλωδίων και συνδέονται, σε μεγάλο βαθμό, με την επέκταση/ αναβάθμιση της επιχειρηματικής μονάδας υποθαλάσσιων έργων στο εργοστάσιο της Fulgor προκειμένου να καλυφθούν οι αναμενόμενες μελλοντικές ανάγκες και ορισμένα έργα βελτίωσης της παραγωγικότητας στα εργοστάσια της Ελληνικά Καλώδια και της Icme Ecab. Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, τα στοιχεία ενεργητικού που αποκτήθηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 ανήλθαν σε 2 εκ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε επιλεγμένες επενδύσεις για βελτίωση της παραγωγικότητας στο εργοστάσιο της Θίσβης. Οι επενδύσεις του κλάδου χάλυβα ανήλθαν σε 7 εκ. ευρώ και συνδέονται κυρίως με επενδύσεις  στη λειτουργική αποδοτικότητα με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και επενδύσεις της Stomana στη γραμμή παραγωγής ειδικών χαλύβων (SBQ) και στο χαλυβουργείο, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του χρόνου παραγωγής και την αύξηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων. 

 

Επένδυση 4 εκατ. ευρώ στο κλάδο του real estate

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, η Viohalco επένδυσε ένα ποσό 4 εκ. ευρώ (2 εκ. ευρώ κατά το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2017) για την κτήση και βελτίωση επενδύσεων σε ακίνητα. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που επενδύθηκε αφορά στις κατασκευαστικές εργασίες που είναι σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση δύο συγκροτημάτων γραφείων στην Αθήνα, και στην απόκτηση (χρηματοδοτική μίσθωση) ενός άλλου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι, αξίας 1,6 εκ. ευρώ.

 

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 05 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.