ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 140 συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ασία

18:32 - 11 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 140 συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ασία
Μεγάλες προοπτικές για την υπογραφή εξωστρεφών συμφωνιών με τοπικές εταιρείες στη Σεούλ, το Τόκυο, την Ταϊπέι, τη Σενζέν και το Χόνγκ Κόνγκ εξασφάλισαν επτά ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε στην Ασία το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, από τις 15 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 140 B2B συναντήσεις για τους Έλληνες Επιχειρηματίες, που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη σύναψη μελλοντικών συμφωνιών εξαγωγικού χαρακτήρα.

Η αποστολή είχε κύριο στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων σε μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς της Ασιατικής Ηπείρου, την ενίσχυση υφιστάμενων συνεργασιών και την αναζήτηση νέων μέσα από σειρά επαφών και συζητήσεων με τοπικές εταιρίες εισαγωγής και διανομής. Η αποστολή επισκέφθηκε διαδοχικά πέντε ασιατικές μεγαλουπόλεις, τη Σεούλ στις 17-18/9, το Τόκυο στις 19-20/9, την Ταϊπέι στις 21-22/9, τη Σενζέν στις 24-25/9 και το Χόνγκ Κόνγκ στις 26/9.

Μετείχαν από τον κλάδο των τροφίμων η εταιρία EVRIPIDIS που παρουσίασε σειρά προϊόντων ελαιολάδου από την Κρήτη, η ENNEA με παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, κορινθιακή σταφίδα, η OLYMPIAN GREEN με ελαιόλαδο και ελιές από την Πελοπόννησο, ο όμιλος PHARMEX με 3 δραστηριότητες, τα φαρμακευτικά, τα καλλυντικά και διατροφικά προϊόντα υψηλής ενέργειας (HELENVITA/SUPERBREAKFAST), η εταιρία ΜΑRKO με κατασκευαστική δραστηριότητα, η GA BIO PRODUCTS με βιολογικά προϊόντα, ενώ η ISOMAT που δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ασιατικές εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Στη Σεούλ και στο Τόκυο οι συναντήσεις εξασφαλίσθηκαν με τη φροντίδα των αντίστοιχων Γραφείων ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, στην Ταϊπέι της Ταιβάν οργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Ταϊπέι, ενώ στη Σενζέν της Κίνας και στο Χόνγκ Κόνγκ από τα κεντρικά Εμπορικά Επιμελητήρια. Η κάθε εταιρία είχε περισσότερες από 20 συναντήσεις συνολικά με τοπικούς εισαγωγείς, διανομείς και αντιπροσώπους στους οποίους παρουσίασαν τη γκάμα των προϊόντων τους με δείγματα, επισημαίνοντας τα στοιχεία της ποιότητας, της συνέπειας και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενώ έγιναν πολλές επισκέψεις σε super market και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενοι εικόνα του ανταγωνισμού. Όπως φάνηκε από τις συζητήσεις, υπάρχει αισιοδοξία ότι ορισμένες από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν έχουν καλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε έναρξη συνεργασίας μελλοντικά, απαιτείται όμως σωστή επεξεργασία και αξιολόγηση των αρχικών συζητήσεων και κατάλληλο follow-up με υπομονή, επιμονή και προσήλωση στο στόχο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά της Ιαπωνίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και ώριμη, αλλά απαιτείται αρκετή προσπάθεια για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ιαπώνων  εταίρων, όπως και του Χόνγκ Κόνγκ που ως διεθνής εμπορευματικός κόμβος τροφοδοτεί πολλές αγορές στην Ασιατική Ήπειρο. Η Ταιβάν αποτελεί «κερκόπορτα» για είσοδο στην αχανή αγορά της Κίνας του 1,5 δις καταναλωτών, η Σενζέν είναι μία βιομηχανική πόλη με 20 εκ. πληθυσμό που δημιουργήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και παρουσιάζει έντονη καταναλωτική ανάπτυξη, ενώ στη Νότιο Κορέα χρειάζεται συστηματική προβολή των ελληνικών προϊόντων για να αποκτήσουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα και πλεονέκτημα έναντι άλλων ευρωπαϊκών brand. Σε πολλές από τις αγορές αυτές παρουσιάζεται έντονη τάση ανάπτυξης διαδικτυακού εμπορίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η εξασφάλιση στρατηγικής συνεργασίας μπορεί να αποφέρει μεγάλο αριθμό πωλήσεων.  

Επίσης, έγιναν συζητήσεις με το Γερμανο-Ιαπωνικό Επιμελητήριο στο Τόκυο, που φιλοξένησε τις συναντήσεις της αποστολής, για τρόπους υποστήριξης των ελληνικών εταιριών-μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία και με την Ελληνική Πρεσβεία, ενώ σε εκδηλώσεις στα Επιμελητήρια των άλλων χωρών παρουσιάσθηκαν οι αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές  στην ελληνική οικονομία και τονίσθηκε η δυναμική, η αξιοπιστία και η διεθνής παρουσία πολλών υγιών ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει σταθερά στο πλάνο διεθνών δράσεων που υλοποιεί για να συνδράμει με πρακτικό τρόπο στις προσπάθειες των εξωστρεφών ελληνικών εταιριών να ενισχύσουν τη διεθνή παρουσία τους και θα σχεδιάσει και άλλες αποστολές, τόσο στις μεγάλες αγορές της Ασίας όσο και σε άλλες Ηπείρους και σε χώρες-στόχους του ελληνικού επιχειρείν, αξιοποιώντας και το Παγκόσμιο Δίκτυο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων στο οποίο ανήκει».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι «οι ελληνικές εταιρίες αξίζει να στραφούν και να επιμείνουν με στρατηγική στόχευση στην Ασία, επωφελούμενες από την άνοδο της μεσαίας τάξης και της κατανάλωσης, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες και δικτύωση να κερδίσουν την προτίμηση των  καταναλωτών».

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική αποστολή και τις ανωτέρω δράσεις, να απευθυνθεί στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 026.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.