ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο επίκεντρο συνεδρίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

12:55 - 30 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο επίκεντρο συνεδρίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
Οι κύριες παραμέτροι επίτευξης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και ο οδικός χάρτης επαύξησης της δυναμικής των εταιρειών, μέσω της διατηρήσιμης ανάπτυξης, αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση με τίτλο : «Sustainability us an one way solution», που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ξενοδοχείο Grande Bretagne στην Αθήνα.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας ήταν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο όμιλος DQS Hellas. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Dr. Sied Sadek, εκπρόσωπος της Γερμανίας στην GRI και Senior Director of DQS Holding GmbH και ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός και Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης και το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ κ. Νίκος Βασιλείου.

Ανοίγοντας τo Συνέδριο ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ.Μιχάλης Μαϊλης, υπογράμμισε τους σκοπούς της εκδήλωσης και την ανάγκη ευθυγράμμισης της στρατηγικής των επιχειρήσεων για την Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη με τους παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της DQS Hellas και Επίτιμος Πρόεδρος της HellasCert(Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης & Πιστοποίησης) κ. Μανώλης Δεληγιαννάκης, τόνισε, ότι η σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων-δημόσιων και ιδιωτικών- είναι απαραίτητη, ώστε ο Έλληνας να έχει βαρύνοντα λόγο στον τρόπο που αντιμετωπίζεται από το κράτος και τις εταιρείες, ως εργαζόμενος, καταναλωτής και φορολογούμενος

Ο κ. Δεληγιαννάκης πρόσθεσε ότι : «Η ορθή σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας είναι σημαντική όχι μόνο λόγω νομικής υποχρέωσης δεδομένου, ότι με  τον τρόπο αυτό οι εταιρείες δημιουργούν προσδοκίες στους πολίτες δείχνοντας την σωστή τους προσέγγιση σε κοινωνικά ζητήματα σε σχέση με τους εργαζόμενους, πελάτες και προμηθευτές, διαδραματίζοντας  ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση θετικής φήμης της επιχείρησης, η οποία με τη σειρά της, συντελεί μακροπρόθεσμα στην αύξηση της κερδοφορίας της. Με απλά λόγια είναι μια επένδυση για την κάθε επιχείρηση».

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Πετράκης υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι που ενεργοποιούν την επιχειρησιακή διάσταση της διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι :

α) Η καθοδήγηση της οικονομικής μεγέθυνσης δημιουργώντας κοινές αξίες οι οποίες βοηθούν στη διασφάλιση της ικανότητάς τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί κεφάλαιο και αξία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

β) Η σύνδεση των επιχειρηματικών μοντέλων με τους 17 στόχους της Ατζέντας Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 του OHE, για να μπορούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα από την εισροή κεφαλαίων, όπως είναι για παράδειγμα τα πράσινα ομόλογα (Green Bonds).

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης δύο είναι οι κύριοι λόγοι που μπορούν να κινητοποιήσουν τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τους στόχους αυτούς :

α) Η αύξηση της ικανότητάς τους να αντιμετωπίσουν κινδύνους οι οποίοι συνδέονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

β) Μέσω της πραγματοποίησης περισσότερο φιλόδοξων στρατηγικών σχεδίων, ώστε οι επιχειρήσεις να συμβαδίσουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη αξία που δημιουργούν για τους μετόχους τους.

Στη διάλεξή του, ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DQS CFS GmbH DrSied Sadek (που είναι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στην GRI σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αυτός που εισήγαγε τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες να πιστοποιηθούν ως προς αυτή), κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους και να υιοθετήσουν μια απλή και διαφανή προσέγγιση για τη βιωσιμότητα, αποτελούμενη από μια φάση προετοιμασίας και έξι περαιτέρω βήματα.

Η φάση προετοιμασίας εδράζεται στο να γνωρίσουν οι εταιρείες καλύτερα τον οργανισμό τους και όσον αφορά τη βιωσιμότητα, να διακρίνουν ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες είναι ήδη ισχυρές, καθώς και ποια είναι τα δυνατά σημεία στα οποία μπορούν να βασιστούν.

Τα βήματα :

1. Να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στα θεμέλια της επιχείρησής.

2. Να επιτευχθεί συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών όπου η επιχείρηση οφείλει να κατανοήσει  τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους (κίνδυνοι!). Πρέπει να δημιουργηθεί ουσιαστικός διάλογος.

3. Να γίνει καθορισμός της επιχείρησης βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικασίας αφοσίωσης των ενδιαφερομένων μερών και να οριστούν οι στόχοι που είναι «SMART» (συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, συμφωνημένοι, ρεαλιστικοί και με βάση το χρόνο).

4. Να ενθαρρύνει το κοινό της η εκάστοτε επιχείρηση. «Ενθαρρύνετε και εμπνεύστε τους ανθρώπους: Μιλήστε ανοιχτά σχετικά με τους στόχους - μην περιμένετε μέχρι να τους επιτύχετε».

5. Να μετατρέψουν τις λέξεις σε δράση. Δηλαδή να εφαρμόσουν μέτρα για την επίτευξη των στόχων, να βεβαιωθούν, ότι έχουν τα εργαλεία για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητά τους, να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα και να μάθουν να συνεχίζουν να τα βελτιώνουν.

6. Να παραχθεί διαφάνεια σχετικά με τα αποτελέσματα, να υπάρχει επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους, να βρίσκουν το θάρρος να επικοινωνούν με αυτούς ακόμη και σε αποτυχίες.

Αφού εξήγησε το μοντέλο, ο Δρ Sadek επικεντρώθηκε σε ορισμένα από τα κορυφαία πρότυπα που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξομαλύνουν τη διαχείριση της βιωσιμότητάς τους. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τις σειρές προτύπων ISO 26000 και AA1000, αλλά και τα πρότυπα GRI για την αναφορά βιωσιμότητας καθώς και την έννοια GC-Mark.

Σημειώνεται τέλος ότι η GRI αποτελεί ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό που πρωτοστάτησε στην υποβολή εκθέσεων για την αειφορία από το 1997.Τα πρότυπα αναφοράς για τη βιωσιμότητα της GRI (Πρότυπα GRI ) είναι τα πρώτα και πιο ευρέως υιοθετημένα παγκόσμια πρότυπα για την αναφορά βιωσιμότητας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.