ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς επηρεάζουν οι εκλογές εισηγμένες με διεθνή εταιρικά ομόλογα Κύριο

08:01 - 15 Νοε 2018 | Επιχειρήσεις
Πώς επηρεάζουν οι εκλογές εισηγμένες με διεθνή εταιρικά ομόλογα
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών που οι αναχρηματοδοτήσεις των διεθνών ομολογιακών τους δανείων λήγουν την επόμενη χρονιά που διεξάγονται τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις(εθνικές, δημοτικές-περιφερειακές, ευρωεκλογές). Πρόκειται για τις εταιρίες ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνας. Οι 3 από τις 4 εισηγμένες που αναφέραμε διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα σε αντίθεση με το Τιτάνα όπου από 1ης Ιανουαρίου 2019 η έδρα μεταφέρεται στις Βρυξέλλες και το management της μεγαλύτερης εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας θα ασκείται από τη Λευκωσία.

Πιθανές εκλογικές αναταράξεις (δηλαδή καθυστέρηση στην εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης) θα επηρεάσουν το κόστος δανεισμού των εταιριών που παραμένουν στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό από το τέλος του α’ τριμήνου του 2018, οι διοικήσεις των 4 εισηγμένων ήδη βρίσκονται στη τελική ευθεία για την αποπληρωμή των ομολογιακών τους εκδόσεων όπου το επιτόκιο δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας ότι είναι διεθνείς εκδόσεις και δεν έχουν το επενδυτικό ρίσκο της χώρας εάν εξαιρεθεί η έκδοση της ΔΕΗ.

Ειδικότερα η απόδοση του διεθνούς εταιρικού ομολόγου του ΟΤΕ διαπραγματεύεται στο 0,83% καθώς η εταιρία ανήκει στην ομπρέλα του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου Deutche Telekom. H απόδοση για το ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στο 7,65% καθώς θα πρέπει να βρεθεί λύση για το 1 εκατομμύριο και πλέον κακοπληρωτών της  επιχείρισης. Η απόδοση του ομολογιακού δανείου τω  Ελληνικών Πετρελαίων διαπραγματεύεται στο 2,19%. Επίσης το ομολογιακό δάνειο του Τιτάνα εμφανίζει απόδοση 1,90%.  Να  αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Ποια διεθνή ομολογιακά δάνεια λήγουν μέχρι το 2022 και με τι κόστος δανεισμού

Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις όπως κατάφεραν να εξέλθουν αλώβητες της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσης που γνώρισε η Ελλάδα, αντίστοιχα έχουν καταφέρει από την αρχή της χρονιάς και σε επίπεδο 10μηνου 2018 να δανείζονται αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με το Ελληνικό Δημόσιο. Η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης όπως θα την περιγράψουμε στη συνέχεια είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες: α) δεν εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά αφού παρουσιάζουν ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας και β) προφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού τις ταμειακές τους ροές διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλά το δανεισμό τους.

Το 2020 λήγει άλλο ένα διεθνές εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ με επιτόκιο δανεισμού να διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,08%. Ακολουθεί το 2021 η λήξη ομολόγου για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και με επιτόκιο δανεισμού στο 2,31%. Επίσης την ίδια χρονιά λήγει το διεθνές εταιρικό ομόλογο της Itralot με επιτόκιο δανεισμού 13,15% και των Ελληνικών Πετρελαίων με μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 3,07%. Το 2022 λήγουν οι εκδόσεις για 4 διεθνή εταιρικά ομόλογα.

Πρόκειται για την Motor Oil με μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 2,69%, για το ομόλογο του ΟΤΕ το επιτόκιο δανεισμού διαπραγματεύεται στο 1,64%. Επίσης  η Itralot έχει μέσο επιτόκιο δανεισμού 10,54%  για το οικονομικό έτος 2022 και ο Τιτάνας εμφανίζει επιτόκιο δανεισμού 3,31%.

Ποιες είναι οι εισηγμένες που δανείζονται χαμηλότερα από το Ελληνικό κράτος

Σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο reporter για τις εισηγμένες που έχουν εκδώσει είτε εγχώρια εταιρικά ομόλογα είτε διεθνή εταιρικά ομόλογα το ποσοστό του δανεισμού τους τη περίοδο του  εντεκαμήνου (2/1/2018 έως 14/11/2018) διαμορφώνεται ως εξής:

Α) ο όμιλος Μυτιληναίου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης  μέσω του εταιρικού του ομολόγου που λήγει το 2022 εμφάνιζε επιτόκιο δανεισμού 2,81% ενώ αντίστοιχα το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο δανεισμού 3,16%. Στο ξεκίνημα της χρονιάς στη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2018 ο ελληνικός όμιλος είχε επιτόκιο δανεισμού 3,04%  ενώ αντίστοιχα το Ελληνικό δημόσιο δανείζονταν με ποσοστό 3,47%.

Β) ο όμιλος του ΟΠΑΠ με ημερομηνία λήξης του ομολόγου το 2022 εμφάνισε τη περασμένη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018  επιτόκιο δανεισμού 2,68% έναντι 3,16% του επιτοκίου δανεισμού στο αντίστοιχο κρατικό ελληνικό ομόλογο, ενώ στο ξεκίνημα της χρονιάς ο ΟΠΑΠ εμφάνιζε επιτόκιο δανεισμού στο 2,28% από 3,47% του κρατικού δανεισμού,

Γ) ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακή με το ομόλογο λήξης το 2022, παρουσίασε στις 14 Νοεμβρίου  επιτόκιο δανεισμού 3,57% από 3,68% στην αρχή της χρονιάς ενώ τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα είχαν επιτόκιο δανεισμού 3,18% στις 24 Αυγούστου 2018 και 3,47% στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς στις 2 Ιανουαρίου 2018.

Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις που αναφέραμε είναι να επιδεινωθεί το επενδυτικό ρίσκου (country risk) της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα εγκλωβιστεί για περίπου 10 μήνες στην προεκλογική περίοδο

Επενδυτική διέξοδος οι εκδόσεις ομολόγων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Η  εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Ανέστης Ντόκας

Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 15 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.