ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ελληνικό επιχειρείν στη σκιά της κακής εταιρικής διακυβέρνησης-Οι προτάσεις ΣΕΒ Κύριο

15:24 - 19 Νοε 2018 | Επιχειρήσεις
Το ελληνικό επιχειρείν στη σκιά της κακής εταιρικής διακυβέρνησης-Οι προτάσεις ΣΕΒ
Μετά από δύο δεκαετίες και τις εμβληματικές πρόσφατες υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης όπως αυτή της Folli Follie και της ΔΕΠΑ, ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Χρηματιστήριο αποφάσισαν να λάβουν δράση κάνοντας μια σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα.

Αναλυτικότερα στη σκιά που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό πάνω από την εταιρική αξία και αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, οι τρείς οργανισμοί παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για την πρόβλεψη υποθέσεων κακής εταιρικής διακυβέρνησης στο μέλλον.

Οι τοποθετήσεις

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σημείωσε πως «οι υποθέσει αυτές δεν αποτελούν κανόνα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων και της εταιρικής διακυβέρνησης ειδικά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε όχι. Για αυτό ο ΣΕΒ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Ένωση Τραπεζών αναλαμβάνουν μια κοινή πρωτοβουλία για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, την ποιότητα και την εγκυρότητα των οικονομικών στοιχείων των ελληνικών επιχειρήσεων, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών αρχών. Η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο τις ιδιωτικές ελεγκτικές αρχές αλλά και τον ίδιο το νομοθέτη».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί καθημερινά πρόκληση για όλους μας. Πρωτίστως αποτελεί στοίχημα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελληνικής οικονομίας, το οποίο κερδίζεται με στενή θεσμική συνεργασία, αποτελεσματικούς έλεγχους και αυξημένο αίσθημα ευθύνης».

Στη δική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, ανέφερε ότι «είναι χρέος όλων η αποδοχή ενός πλαισίου καλής εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο θα έχει μεγάλη διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία. Παράλληλα αποδεικνύεται πως ο αποτελεσματικός εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος βελτιώνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, επαυξάνουν τις πιθανότητες και διευρύνουν τα μέσα στις αγορές. Τέλος η καλή εταιρική διακυβέρνηση διασφαλίζει όλα τα συμφέροντα των εμπλεκομένων μετόχων, διοίκησης, πιστωτών, προμηθευτών και δημόσιων αρχών».

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών συμπλήρωσε πως «η αξιοπιστία του Δημόσιου Τομέα καθώς και η εμπιστοσύνη των αρχών έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό μας έχει κοστίσει. Αυτό σε συνδυασμό με μια γενικευμένη αναξιοπιστία του ιδιωτικού - παραγωγικού τομέα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα». Έχοντας τονίσει την ανάγκη αυτορρύθμισης για τις εταιρείες ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και δήλωσε πως «

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, από τη δική του πλευρά τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλες τις εταιρείες και κυρίως τις εισηγμένες να έχουν εκείνη τη μορφή της εταιρικής διακυβέρνησης που τους επιτρέπει να είναι αποδεκτές από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικά ότι υπάρχει νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση από το 2002 και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πέρα από την εταιρική διακυβέρνηση και στο πακέτο ESG (Environmental, Social, Governance) και μέσου αυτού αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων καθώς θεωρείται προϋπόθεση για τους επενδυτές».  

IMG 8369

Οι προτάσεις για τις επιχειρήσεις, τις αρχές και το Κράτος

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις ο ΣΕΒ αρχικά προτείνει δράσεις για την ενίσχυση της αυτοσυμόρφωσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα συμβάλει η ανασύσταση της ΕΣΕΔ και η αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, προτείνεται η επικαιροποίηση  του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης με επιμέρους κώδικες όπως για μεγάλες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, μικρομεσαίες μη εισηγμένες , state owned κ.α. Επιπλέον ο ΣΕΒ προτείνει ανεξάρτητα μέλη ΔΣ και ανάπτυξη εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και ανάπτυξη προτύπων λειτουργίας των Συμβουλίων και Επιτροπών Ελέγχου των επιχειρήσεων.

Στο μέτωπο των δράσεων που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ποιότητας και πληρότητας των οικονομικών και μη οικονομικών αποτελεσμάτων και στοιχείων δραστηριότητας ο ΣΕΒ προτείνει την επιτάχυνση υποχρεώσεων πληροφόρησης των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων. Ένα άλλο μέτρο είναι η δημοσιοποίηση του φορολογικού πιστοποιητικού. Τέλος σε ό,τι αφορά τις δράσεις αλλαγής επιχειρηματικής κουλτούρας, προτείνονται οι δράσεις εκπαίδευσης των μελών ΔΣ και τα εργαστήρια επιμόρφωσης στελεχών διοίκησης, εσωτερικών ελεγκτών και επιτροπών ελέγχου.

Πώς όμως θα ενισχυθούν οι δράσεις για την αποτελεσματικότητα των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών;  Η απάντηση του ΣΕΒ έρχεται μέσα από δύο βασικά μέτρα. Πρώτο, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη βελτίωση του αριθμού και της ποιότητας των ελέγχων. Δεύτερο μέτρο είναι η επέκταση των δειγματοληπτικών ποιοτικών ελέγχων της ΕΛΤΕ στο έργο των Ορκωτών Ελεγκτών.

Τέλος ο ΣΕΒ προτείνει νέα μέτρα για την ολοκλήρωση, τη βελτίωση και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το μέτωπο δίνονται οι εξής προτάσεις: Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των κυρώσεων περί της μη τήρησης υποχρεώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ και της διαδικασίας επιβολής τους. Την ίδια στιγμή σημαντικής κρίνεται τόσο η εναρμόνιση εταιρικού δικαίου με τη φορολογική νομοθεσία, όσο και η ενίσχυση της δημοσιότητας των οικονομικών στοιχείων των μετασχηματισμών.      

Παναγιώτης Ζαΐμης 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 19 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.