ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω απο €3,5δισ η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων το 2018

07:30 - 25 Ιαν 2019 | Επιχειρήσεις
Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά από πλευράς κερδοφορίας των εισηγμένων από το 2009 την τελευταία χρονιά πριν εισέλθει η χώρα στην δεκαετή κρίση. Όπως θ αποτυπωθεί και στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων που θα ξεκινήσουν να δημοσιοποιούνται από τον Φεβρουάριο θα καταγραφεί ουσιαστική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα με το EBITDA(λειτουργική κερδοφορία) να έχει επιστρέψει στην τελευταία χρονιά(2009) πρίν την έλευση της κρίσης στη χώρα μας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους το 2018 που θα υπερβεί τα 3,5 δις. ευρώ από 2,87 δις. ευρώ το 2017. Πρόκειται για μία επίδοση που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, ενώ σ αυτή δεν συμμετέχει ο τραπεζικός κλάδος.

Η αύξηση αυτή δεν αποτυπώνει κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό άλμα της χώρας αλλά καταγράφεται λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επιχειρηματικών κερδών κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιριών και την δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιριών.

 Ποιες εισηγμένες θα είναι στους διακριθέντες

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός  ότι οι βασικοί διακριθέντες θα εκπροσωπηθούν  από τις  εξής εισηγμένες: COCA COLA, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ,  MOTOR OIL, AEGEAN AIRLINES και JUMBO.  Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρίες μεταφορών και Υγείας καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους. Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα η Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη και Καρέλιας.

Σε μικρότερες εταιρίες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 26 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.