ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για ελληνικές επιχειρήσεις με νορβηγική σφραγίδα

08:38 - 13 Μαρ 2019 | Επιχειρήσεις
Πρόγραμμα χρηματοδότησης για ελληνικές επιχειρήσεις με νορβηγική σφραγίδα
Επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες στους τομείς της πράσινης βιομηχανίας, της θαλάσσιας οικονομίας, της ναυτιλίας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορεί να βρουν χρηματοδότηση μέσα από ένα νέο πρόγραμμα που υλοποιείται από το Innovation Norway, έναν κρατικό οργανισμό της Νορβηγίας. Είναι μέρος των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας (ΕΑΑ & Norway Grants 2014-2021) και έχει στόχο να ενισχύσει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας.

Το «Business Innovation Greece» , όπως λέγεται η δράση, έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ελληνικές επιχειρήσεις, και διαθέτει συνολικό ποσό χρηματοδότησης 21,5 εκατ. ευρώ.

«Ως Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, είμαι ιδιαιτέρως περήφανος και ενθουσιασμένος που παρουσιάζουμε το Business Innovation Greece , το πρώτο πρόγραμμα των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας (EEA & Norway Grants)  που απευθύνεται σε επιχειρήσεις» τόνισε ο  Πρέσβης Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ με αφορμή την χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα από την Άνι Λιζ Ρογκνλιντάλεν, εκπρόσωπο του Οργανισμού Innovation Norway και επικεφαλής του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι  όπως ανέφερε ο Πρέσβης της Νορβηγίας τα EEA & Norway Grants μετρούν ήδη 25 χρόνια στην Ελλάδα και αποτελούν βασικό συστατικό των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Νορβηγίας έχοντας εισφέρει συνολικά στην Ελλάδα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, κατά τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, θα δοθούν άλλα 116,7 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα

Το «Business Innovation Greece», με, θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, που αποτελεί βασικό συστατικό για την αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Η οικονομική στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, καθώς και για την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών σχεδίων και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει μια ευρεία γκάμα επιχειρηματικών πρακτικών, οι οποίες θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ θα έχουν και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αφού θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το ύψος της χρηματοδότησης για μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να ξεκινά από 200.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι το 1.500.000 ευρώ ανά έργο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν και μικρότερα ποσά – από 50.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ ανά έργο.

Το πρόγραμμα προσφέρει:

Χρηματοδότηση για τη στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα

Πρόσβαση σε εγγυήσεις για τη διασφάλιση της συγχρηματοδότησης του έργου

Ευκαιρίες συνεργασίας – πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία

Δικτύωση και σεμινάρια ανάπτυξης υποδομών

Η διαδικασία αίτησης είναι απλή και η επιλογή γίνεται μέσω ανοικτής πρόσκλησης και διαγωνισμού. Διαχειριστής του προγράμματος είναι ο οργανισμός Innovation Norway, ο οποίος λειτουργεί χωρίς κανέναν ελληνικό ενδιάμεσο φορέα.

Οι επιχορηγήσεις παρέχονται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) μέσω του Innovation Norway ακολουθώντας μια μη γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εταίρο από τις χώρες του ΕΟΧ θα προκριθούν κατά την αξιολόγηση των έργων.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τις δωρήτριες χώρες, μέσω συνεταιρικών έργων.

Το πρόγραμμα και η ανοικτή διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσουν στις 27 Μαρτίου. Το Innovation Norway οργανώνει την πρώτη εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος στον Πειραιά. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης για να ενημερώσει για τις ευκαιρίες που προσφέρουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να παρακολουθείτε τη σελίδα Greece - Business Innovation ή να επικοινωνήσετε με την αρμόδια συντονίστρια του προγράμματος Anne Lise Rognlidalen.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Business Innovation Greece» θα γίνει σε εκδήλωση στις 27 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας του Innovation Norway [https://bit.ly/2tX1eBm], ενώ σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τόσο αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος, όσο και λεπτομερή επεξήγηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενημερωτικές ημερίδες ανά την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (02/04), στο Ηράκλειο (9/04) και στην Πάτρα (11/04). Οι χώροι διεξαγωγής των ημερίδων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Innovation Norway, από όπου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν την αντίστοιχη εγγραφή.

Διαχειριστής κι αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση, επιλογή και εποπτεία των έργων, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης, είναι ο οργανισμός Innovation Norway, μια κρατική επιχείρηση της Νορβηγίας η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και ενεργεί χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ελληνικό φορέα.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Business Innovation Greece», μπορεί να συνδυαστεί με εγγυήσεις μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ETEAN), το οποίο είναι συνεργάτης του Innovation Norway στην Ελλάδα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.