ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια, υποδομές και άμυνα στον «πυρήνα» της συνεργασίας Ελλάδας-Β. Μακεδονίας

07:12 - 02 Απρ 2019 | Επιχειρήσεις
Ενέργεια, υποδομές και άμυνα στον «πυρήνα» της συνεργασίας Ελλάδας-Β. Μακεδονίας
Σε ένα τρίπτυχο που φέρνει πολύ κοντά Αθήνα και Σκόπια σε μια ευαίσθητη περίοδο και περιοχή, χρονικά και γεωγραφικά ευαίσθητη, εστιάζεται η εκκίνηση της νέας εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας. Το χτίσιμο υποδομών που συνδέουν τις δυο πλευρές, η στενή ενεργειακή διασύνδεση με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, αλλά και η στενή στρατιωτική συνεργασία, που έρχεται μετά τις επίπονες προσπάθειες της Τουρκίας να στήσει βάσεις στην περιοχή, δίνουν ένα χαρακτήρα στρατηγικής συνεργασίας.

 Έτσι κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Αναλυτικά:

  • Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
  • Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016
  • Μνημόνιο Συνεργασίας υπουργείων Μεταφορών.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι» τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων  της Β. Μακεδονίας ΜΙΑ εν όψει της σημερινής επίσκεψης του στη γειτονική χώρα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας Τσίπρας.

Μεγάλη αποστολή

Πάντως  δείγμα της σημασίας της επίσκεψης είναι το μέγεθος της επιχειρηματικής αποστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις αντιπροσωπείες επιμελητηρίων που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, μαζί του αναμένεται να είναι οι: Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της «Γαία Επιχειρείν Α.Ε.» (αγροτοδιατροφικός τομέας), Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic Α.Ε. (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα), Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), Motor Oil με διευθυντικό στέλεχός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές), Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια - κατασκευές), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της «Ελλάκτωρ», Γ. Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ, Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της «Ευριπίδης Α.Ε.» (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου), Χριστίνα-Αντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco Α.Ε. (βιομηχανία τροφίμων), Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων), Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom, Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής ομίλου Τσιμέντων «Τιτάν», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ, Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες), Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου, Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου Βιοχάλκο, Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής της «Παυλίδης Α.Ε.» (μάρμαρα γρανίτες), Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη).

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:00 - 02 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.