ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξαναζεσταίνεται το ενδιαφέρον για placement σε εισηγμένες Κύριο

07:45 - 17 Απρ 2019 | Επιχειρήσεις
Ξαναζεσταίνεται το ενδιαφέρον για placement σε εισηγμένες
Ωριμάζει πλέον η διάθεση αλλά και το ενδιαφέρον αρκετών εισηγμένων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να προχωρήσουν σε placement δηλαδή τη μεταβίβαση ποσοστού του μετοχικού τους κεφαλαίου σε ξένα ή και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Οι εταιρίες προέρχονται από τους κλάδους της βιομηχανίας, της πληροφορικής, των τροφίμων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη προδιάθεση υπήρχε και το περσινό α’ εξάμηνο αλλά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες αφού το Χρηματιστήριο σημείωσε μία αρνητική χρονιά αποδόσεων(-25,08% ο γενικός δείκτης)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον διατηρηθεί ο ανοδικός ρυθμός του Χρηματιστηρίου πιθανότατα μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες να πραγματοποιηθούν τα placement αρκετών μετοχών της μεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης.

Βασική επιδίωξη των εισηγμένων είναι η αύξηση της διασποράς των μετοχών τους σε μία ιδιαίτερα ρηχή αγορά όπως είναι το Ελληνικό χρηματιστήριο. Όσο θα ανεβαίνει η αγορά και όσο θα παίρνουν τα πάνω τους οι αποτιμήσεις τόσο θα μεγαλώνει το δέλεαρ για placements, μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών και στρατηγικές συμφωνίες. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς χρηματιστηριακούς κανόνες, θυμίζει έμπειρος παράγων συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις αυτού του χαρακτήρα θα πληθύνονται καθώς θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων και θα μεγιστοποιείται η αξία της μετοχικής θέσης των βασικών μετόχων-επιχειρηματιών.

Ποιες εισηγμένες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πιθανό placement

 Τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Κρι Κρι, Πλαίσιο Computers και Profile) δεν αποκλείουν τη πιθανότητα της διάθεσης μετοχών μέσω placement σε ξένα χαρτοφυλάκια στη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό τουλάχιστον είχαν δηλώσει και σε πρόσφατες παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, σε παρουσίαση της Κρι Κρι στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Τσινάβος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο placement τη περσινή χρονιά είχε δηλώσει «Ναι, είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για να διαθέσουμε ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές από το ποσοστό (76%) που κατέχει η οικογένειά μου.

Επίσης η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε δηλώσει ότι εφόσον ηρεμήσει η αγορά  θα έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξει ή όχι αύξηση της διασποράς της μετοχής μέσω placement σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ακομη ο ιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης Profile, Xαράλαμπος Στασινόπουλος, σε παρουσίαση της εταιρείας δεν απέκλεισε να προχωρήσει σε placement μετοχών αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια.

Βασικός λόγος των placement η αύξηση της διασποράς

Το βασικό κριτήριο για να πραγματοποιηθεί ένα placement είναι ασφαλώς η αύξηση της διασποράς της μετοχής. Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν εισηγμένες όπου το ύψος του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float), υπολείπεται ακόμη και του 10%,  ΓΕΚΕ (οικογένεια Κεφάλα 93,13%,  Καρέλιας (οικογένεια Καρέλια 94,5% έστω και αν έχουν εκδηλωθεί εσωτερικές τριβές). Ποσοστά των βασικών μετόχων που υπερβαίνουν το 80% παρατηρούνται σε πολλές ακόμη εισηγμένες εταιρείες, όπως: Καράτζης (82,5%), Creta Farms (οικογένεια Δομαζάκη 80,2%), Μουζάκης (κληρονόμοι Ελ. Μουζάκη 80,52%),  Πλαίσιο (οικογένεια Γεράρδου 81,69%), Βογιατζόγλου Systems (οικογένεια Βογιατζόγλου 82,92%), Νίκας (89,74%), Περσεύς (88%), Moda Bagno (84,6%) .Υψηλά ποσοστά βασικών μετόχων (γύρω ή και άνω του 75%) υπάρχουν και σε αρκετές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα χρηματιστηριακά πράγματα, λόγω της κερδοφορίας τους και των προοπτικών τους.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.