ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εταιρίες(εισηγμένες και μη) δανείζονται χαμηλότερα από το δημόσιο

07:35 - 17 Μαϊ 2019 | Επιχειρήσεις
Ποιες εταιρίες(εισηγμένες και μη) δανείζονται χαμηλότερα από το δημόσιο
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται από εισηγμένες και μη επιχειρήσεις και αντανακλούν τη δυναμική αυτών των εταιριών. Παράλληλα όπως αποδεικνύεται το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται τουλάχιστον οι μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι χαμηλότερο απ αυτό που δανείζεται το Ελληνικό κράτος. Πιο συγκεκριμένα η απόδοση για το εταιρικό ομόλογο της Sunlight που ανήκει στον όμιλο Π. Γερμανού έχει τη χαμηλότερη απόδοση και διαπραγματεύεται στο 1,03%. Ακολουθεί η απόδοση για το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου που είναι το χαμηλότερο από τις εισηγμένες που διαπραγματεύεται στο 2,20%. Στη συνέχεια συναντούμε το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ με επιτόκιο 2,44% για να ακολουθήσει το επιτόκιο της Coral με απόδοση 2,39% και το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή με απόδοση 3,14%. Η απόδοση του εταιρικού ομολόγου της Aegean Airlines διαπραγματεύεται στο 3,25% και της ΓΕΚ Τέρνα το επιτόκιο δανεισμού διαπραγματεύεται στο 3,56%. Επίσης το επιτόκιο δανεισμού για την IKEA ανέρχεται σήμερα στο 2,84%.

Ποια διεθνή εταιρικά ομόλογα λήγουν την επόμενη διετία

Το 2020 λήγει  το διεθνές εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ όπου ασφαλώς και δεν πρόκειται  να αντιμετωπίσει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του.  Ακολουθεί το 2021 η λήξη ομολόγου για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Επίσης την ίδια χρονιά λήγει το διεθνές εταιρικό ομόλογο της Itralot και των Ελληνικών Πετρελαίων Το 2022 λήγουν οι εκδόσεις για 4 διεθνή εταιρικά ομόλογα. Πρόκειται για την Motor Oil , άλλο ένα ομόλογο του ΟΤΕ

Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Επενδυτική διέξοδος οι εκδόσεις ομολόγων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Η  εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 16 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.