ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TOP Tankers: Επανδρώνει το στόλο της μέσω sale & lease back

18:21 - 29 Μαϊ 2007 | Επιχειρήσεις
Σε συμφωνία για την επαναγορά τεσσάρων suezmax τάνκερ, τα οποία πωλήθηκαν το 2006 μέσω συμφωνίας πώλησης και επανενοικίασης (sale & lease-back), και τον τερματισμό των σχετικών ναυλώσεων bare-boat προχωρά η TOP Tankers .

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πλοία Limitless, Endless, Noiseless και Stainless, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανέρχονται σε πλήρη ιδιοκτησία από την Εταιρεία.

Η επαναγορά θα χρηματοδοτηθεί κατά 70% με τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος έχει εξασφαλιστεί από μεγάλη ναυτιλιακή τράπεζα, κατά 10% από την προεξόφληση της δανειακής οφειλής του πωλητή που σχετίζεται με τις συμφωνίες πώλησης - επανενοικίασης του 2006 και κατά 20% από υπάρχοντα ταμειακά αποθέματα. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου 2007.

Επιπρόσθετα, η Εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία προκειμένου να λύσει τη bare-boat ναύλωση για το Handymax τάνκερ Invincible (DWT 47,084 έτους 1992), έπειτα από την πώληση του πλοίου από τον εκμισθωτή σε τρίτους. Το αναβαλλόμενο κέρδος από την αρχική πώληση, ύψους περίπου 2.4 εκατομμυρίων δολαρίων, θα καταχωρηθεί λογιστικά στα Οικονομικά Αποτελέσματα του δεύτερου Τριμήνου 2007.

Κατόπιν οριστικοποίησης του λογιστικού χειρισμού του κόστους αγοράς, η εταιρεία αναμένει ότι η επαναγορά των πλοίων και η λύση των πέντε bare-boat ναυλοσυμφώνων θα επιφέρει σημαντική προσαύξηση, τόσο στις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες όσο και στα κέρδη ανά μετοχή.

Η προσαύξηση που θα προκύψει οφείλεται κυρίως στους ακόλουθους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την επαναγορά των πλοίων και την εξάλειψη των μισθωμάτων για τα πέντε πλοία:

Αναμενόμενη μείωση της τάξεως των 22.5 εκατομμυρίων  δολαρίων του κόστους για μισθώματα για το 2007 και περίπου 38.5 εκατομμύρια δολάρια για το 2008 και έπειτα ανά έτος, ως την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία εκπνοής των μισθώσεων, τον Απρίλιο του 2013.

Η απόσβεση του αναβαλλόμενου κέρδους των συμβολαίων μίσθωσης αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 1.6 εκατομμύρια δολάρια  για το 2007 και περίπου 3.1 εκατομμύρια δολάρια για το 2008 και έπειτα ανά έτος, ως την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία εκπνοής των μισθώσεων.

Η εταιρεία εκτιμά ότι οι αποσβέσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 9.1 εκατομμύρια ευρώ για το 2007 και 15.6 εκατομμύρια ευρώ για το 2008 και έπειτα ανά έτος, ως την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία εκπνοής των μισθώσεων.

Επίσης, η εταιρεία αναμένει την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 5.3 εκατομμύρια ευρώ για το 2007 και κατά 7.1 εκατομμύρια ευρώ για το 2008 και έπειτα ανά έτος, ως την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία εκπνοής των μισθώσεων.

Με την επαναγορά των τεσσάρων Suezmax η εταιρεία προσδοκά την μείωση του σταθερού ημερήσιου κόστους του στόλου των Suezmax.

Η προσθήκη των τεσσάρων τάνκερ θα αυξήσει τον ιδιόκτητο στόλο της εταιρείας από πέντε σε εννέα πλοία.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.