ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλίμα επενδυτικού ξεσηκωμού… καλλιεργεί η κυβέρνηση

08:49 - 24 Ιουλ 2019 | Επιχειρήσεις
Κλίμα επενδυτικού ξεσηκωμού… καλλιεργεί η κυβέρνηση
Πριν συμπληρώσει καν είκοσι ημέρες στην εξουσία, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστή στις πρότερες εξαγγελίες της για φιλοεπενδυτικές πολιτικές και στήριξη των επιχειρήσεων, βρίσκεται σ’ έναν οργασμό διεργασιών για το ξεμπλοκάρισμα παλαιών και νέων υποθέσεων, με στόχο την ώθηση και τη φυγή της οικονομίας προς τα εμπρός.

Υποθέσεις όπως ΔΕΗ (που αποτελεί το κυρίαρχο στοίχημα για όλους), Creta Farms, Ελληνικό και Eldorado Gold είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, ενώ ήδη υπάρχουν θετικές εξελίξεις, τουλάχιστον στην περίπτωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Στην Creta Farms δόθηκε μια λύση ώστε να ξεμπλοκάρει η πίστωση από τις τράπεζες, να μπει στο φουλ ξανά η παραγωγή και παράλληλα να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, συνεπικουρία της πλήρους εποπτείας που θα υπάρχει πλέον στη λειτουργία της εταιρείας.

Για τη ΔΕΗ ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε σειρά συνδυαστικών μέτρων για τη διάσωση και εξυγίανση της Επιχείρησης, τα οποία η αγορά τα υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, με τη μετοχή να εκπλήσσει θετικά όλο το χρηματιστήριο.

Μένει βεβαίως να δούμε την εφαρμογή των μέτρων καθώς και την αντίδραση της αγοράς στη συνέχεια, δεδομένου ότι η μετοχή βρίσκεται ήδη σε υψηλά περίπου 16 μηνών.

Η κυβέρνηση όμως «τρέχει» τόσο την υπόθεση της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, όσο και την – εν πολλοίς ξεχασμένη – επένδυση της Eldorado Gold για την επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Για το Ελληνικό σύντομα θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ενώ έντονα στο προσκήνιο έρχεται η εξόρυξη χρυσού, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ξεμπλοκάρει και αυτή την περίπτωση.

Χθες υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold, Τζώρτζ Μπέρνς, στην οποία συμφωνήθηκε να συσταθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εταιρείας.

Η επιτροπή θα εξετάσει τα εκκρεμή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα, με στόχο να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.