ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας μετέφερε ο Μίχαλος στον Βορίδη

15:52 - 05 Σεπ 2019 | Επιχειρήσεις
Τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας μετέφερε ο Μίχαλος στον Βορίδη
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, όπου του παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

Αναλυτικά, το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Ο αγροτοδιατροφικός τομέας χωρίς καμία αμφιβολία παίζει έναν βαρύνοντα ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν μία σημαντική κατηγορία εξαγομένων προϊόντων, καθώς αποτελούν το 19% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Μάλιστα, οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων το 2018 παρουσίασαν μία σημαντική αύξηση της τάξης του 5,4% σε σχέση με το 2017 φθάνοντας τα 6,45 δισ. ευρώ.

Την ανθεκτικότητα αυτή που εμφανίζουν οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων πρέπει να ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια, καθώς από τον δυναμικό αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας μπορούμε να επιδιώξουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας, πλέον, δεν έχει την παλιά παραδοσιακή του μορφή και από την σημερινή κυβέρνηση και από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιμένουμε ένα νέο σχέδιο που θα μπορεί να μας δώσει ένα μοντέλο πλήρους καθετοποίησης της αγροτικής μας παραγωγής.

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία και στο σύγχρονο μάρκετινγκ, κυρίαρχο ρόλο παίζει πλέον η έννοια του ολικού προϊόντος, το οποίο αποτελείται τόσο από το φυσικό προϊόν όσο και από το επαυξημένο προϊόν, που κάνει το φυσικό προϊόν ακόμη πιο επιθυμητό από τον καταναλωτή. Και βέβαια η τυποποίηση και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων που συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα τονώσουν τις ελληνικές εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα και θα διευρύνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.  Προτείνουμε να διερευνηθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα ίδρυσης ειδικών τμημάτων στα κατά τόπους 59 Επιμελητήρια της χώρας που θα εξειδικεύονται στο αγροτοδιατροφικό τομεά και κυρίως στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, δεδομένου ότι τα προϊόντα της ελληνικής γης και θάλασσας βρίσκονται μέσα στις πλέον ανταγωνιστικές κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων. Ψάρια και οστρακοειδή, φρούτα και καρποί, ρητίνες φυτών και φυτικά εκχυλίσματα, λίπη και λάδια ζωικής και φυτικής παραγωγής, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, καπνά και βιομηχανικά υποκατάστατα καπνού, αλάτι, γούνες, βαμβάκι είναι σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young για λογαριασμό του ΕΒΕΑ μέσα στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών προϊόντων για τις ελληνικές εξαγωγές. 

Βεβαίως, κλειδί για την υλοποίηση μιας νέας δυναμικής αγροτικής πολιτικής αποτελεί η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, για κεφάλαια κίνησης, αγορά γης, αγορά εξοπλισμού και εξειδικευμένων ασφαλιστικών προϊόντων για τη διαχείριση των κινδύνων.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική κυβερνητική πολιτική για τον εξορθολογισμό της φορολογίας των αγροτών και κυρίως για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Τα Επιμελητήρια θεωρούν, επίσης, μείζονος σημασίας τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα για τη μείωση του ακανθώδους προβλήματος της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί παλαιότερη πρόταση των Επιμελητηρίων για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιμελητηρίων, πανεπιστημιακής κοινότητας (γεωπονικά πανεπιστήμια), χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναδιανομή εκτάσεων σε νέους αγρότες και την εκμετάλλευσή τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:00 - 05 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.