ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EUROCERT: Επένδυση στην εξωστρέφεια και άνοιγμα στην Κίνα

08:48 - 19 Σεπ 2019 | Επιχειρήσεις
EUROCERT: Επένδυση στην εξωστρέφεια και άνοιγμα στην Κίνα
Στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός συνόρων επενδύει η εταιρία EUROCERT που αποτελεί έναν αμιγώς ελληνικό ανεξάρτητο φορέα επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων.

Όπως αναφέρει στο Reporter.gr o εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Θεοφανόπουλος η εταιρία έχει το δυναμικό και την τεχνογνωσία ώστε να διεκδικήσει δυναμική παρουσία σε ξένες αγορές. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Κίνα, μια μεγάλη αγορά με τεράστιες δυνατότητες με γνώση και εμπειρία σε διαδικασίες πιστοποίησης της ΕΕ, με την οποία ο «γίγαντας» της Ανατολής επιδιώκει στενή συνεργασία.

Η κίνηση της Κίνας

Έτσι, στην Κίνα η EUROCERT δημιούργησε μια joint venture στη Σαγκάη με την Shanghai System Safety Research Center (SSSRC) για πιστοποιήσεις πάσης φύσεως υποδομών και υλικού γύρω απ' τους σιδηροδρόμους. Σημειώνεται ότι η SSSRC αποτελεί το επιχειρηματικό Ινστιτούτο του Southwest Jiaotong University, του παλαιότερου Πολυτεχνείου της Κίνας, με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στους σιδηρόδρομους και διασυνδέσεις με την βιομηχανία.

Σύμφωνα με την εταιρία «στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι να παρέχεται, με την καθοριστική συμβολή της EUROCERT, πιστοποίηση στην κινεζική σιδηροδρομική βιομηχανία, με βάση τις προδιαγραφές και τη νομοθεσία της ΕΕ, ώστε να διευκολυνθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας-Ευρώπης, στον αποκαλούμενο  «Δρόμο του Μεταξιού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν λόγω κίνηση της EUROCERT ανοίγει μια σειρά από σημαντικές ευκαιρίες, καθώς η  Κίνα διαθέτει αφ’ ενός σιδηροδρομικό δίκτυο 127.000 χλμ. και δίκτυο Μετρό, Τραμ 3.095 χλμ. κλπ., με ετήσιες επενδύσεις της τάξεως των 150 δισ. ευρώ και αφ’ ετέρου πλήθος κατασκευαστών συγχρόνου τροχαίου υλικού. Οι τελευταίοι μάλιστα στοχεύουν στην  πώληση τροχαίου υλικού στην Ευρώπη. Και για να το κάνουν αυτό, όπως αναφέρεται από τη EUROCERT, χρειάζονται την πιστοποίηση ότι όλα γίνονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές. Κάτι που μπορεί να τους δώσει η EUROCERT, η οποία έχει αναγνωρισθεί  από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Notified Body (NoBo) για την σιδηροδρομική υποδομή και το τροχαίο υλικό.

Το στοίχημα της Κίνας έρχεται, δε, μετά από μια 20ετία δυναμικής επέκτασης, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρίας. Ήταν τότε που η αγορά άνοιγε σε ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης, βάσει της Κοινοτικής Νομοθεσίας και ο ίδιος είδε ευκαιρίες να ανοίγονται. Σήμερα η EUROCERT, έχοντας ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 2,5 εκατ. ευρώ με την αγορά ιδιόκτητων γραφείων 1.500 τμ στη Μεταμόρφωση, απασχολεί άμεσα 90 άτομα και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 500 Ελλήνων και ξένων επιθεωρητών σε όλο τον κόσμο. Ο κύκλος εργασιών το 2018 έφθασε τα 5,5 εκατ. ευρώ, με το 50% σχεδόν να αναλογούν στις εργασίες στο εξωτερικό, όταν το 2009 ήταν 2,2 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται μέχρι το 2023, με βάση το Business Plan της εταιρείας προβλέπεται εκ νέου διπλασιασμός του μεγέθους της σε σχέση με το 2018, με τον κύκλο εργασιών εκτός Ελλάδος να καταλαμβάνει τα 2/3 του συνολικού.

Διεθνείς συνεργασίες

Η EUROCERT σήμερα έχει παρουσία σε 35 χώρες με έμφαση σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιομηχανία, οι σιδηρόδρομοι. Μάλιστα όπως αναφέρει ο  κ, Θεοφανόπουλος έχει πιστοποιήσει σημαντικά έργα και διεθνείς εταιρείες, όπως αεροδρόμια στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Τανζανία, το Άμπου Ντάμπι, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, ενώ διενεργεί δοκιμές σε πετρελαιοπηγές στο Κουβέιτ, σε ελβετική εταιρεία catering για αεροπορικές & σιδηροδρομικές εταιρείες, σε εταιρίες logistics στην Ουάσιγκτον (ΗΠΑ), σε εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων στην Κίνα, σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Κορέα. Τέλος, διενεργεί πιστοποιήσεις BRC στα τρόφιμα, στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ΑΙΒ τον μεγαλύτερο φορέα ελέγχου τροφίμων, ενώ έχει στρατηγική συνεργασία στην Τουρκία με τον Τούρκικο Οργανισμό Προτύπων (TSE).

Στην εσωτερική αγορά, η EUROCERT διενεργεί ελέγχους για τα νέα πιστοποιητικά Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Σήμα Ethos) σε συνεργασία με τη CSR Hellas, κάνει την  πιστοποίηση της ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων και υπηρεσιών (Σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ), ενώ πρωτοστατεί στην ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας με το «Σήμα Ελληνικό Πρωινό και Καλάθι Πρωινού». Τέλος, διενεργεί αξιολογήσεις τουριστικών καταλυμάτων με τα αναγνωρισμένα σήματα των Αστεριών και Κλειδιών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.