ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εισηγμένες εκδίδουν εταιρικά ομόλογα το επόμενο εξάμηνο

07:30 - 11 Οκτ 2019 | Επιχειρήσεις
Ποιες εισηγμένες εκδίδουν εταιρικά ομόλογα το επόμενο εξάμηνο
Περισσότερα από 2 δις ευρώ επιδιώκουν να αντλήσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2020 οι εισηγμένες εταιρίες του FTSE 25 μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων που θα απευθύνονται είτε στο εγχώριο αποταμιευτικό κοινό είτε στους διεθνείς επενδυτές μέσω της έκδοσης διεθνών εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το τέλος του 2019 αναμένεται να έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα οι εξής εισηγμένες: ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να εκδώσει εταιρικό ομόλογο η Τέρνα Ενεργειακή με σκοπό την άντληση έως 150 εκατ. ευρώ. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για νέες επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη το καλοκαίρι προχώρησε στην αποπληρωμή 5ετούς ομολόγου ύψους 60 εκατ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε το 2017 και απέφερε επιτόκιο 3,85%. Το ομόλογο είχε δικαίωμα προπληρωμής για το 2019 με τιμή 101% και το 2020 με τιμή 100%.

Η επόμενη έκδοση μέσα στο 2019 θα αφορά τον Τιτάνα. Η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας το επιβεβαίωσε στο πρόσφατο road show του Λονδίνου για την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου  με σκοπό την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ που λήγει το 2021 και εκδόθηκε το 2016 το οποίο έχει ετήσιο επιτόκιο 3,5%. Στόχος της διοίκησης είναι το νέο εταιρικό ομόλογο  να είναι 2% χαμηλότερο  από τη σημερινή απόδοση και να κινείται στο επίπεδο του 1,5%. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Τιτάνα είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και το 2017 για την αποπληρωμή τίτλου που έληγε τον Ιούλιο του 2019.

Η επόμενη εισηγμένη είναι ο ΟΠΑΠ, αφού τα στελέχη του οργανισμού το είχαν επίσης αποκαλύψει στο road show του Λονδίνου. Στόχος της νέας έκδοσης είναι η αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2022 αλλά και η μείωση του δανεισμού της εισηγμένης εταιρίας.

Την έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου σχεδιάζει και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Πιθανότατα η κίνηση αυτή αναμένεται στις αρχές του 2020 και αφού ο νέος πρόεδρος Γ. Στάσσης εξετάσει με τους συνεργάτες του το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ο όμιλος Μυτιληναίου επίσης είναι στα άμεσα σχέδιά του πιθανότατα το α’ εξάμηνο του 2020 να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου για να αποπληρώσει το υφιστάμενο ομόλογο το οποίο έχει μία απόδοση στο 2,39% με το κουπόνι στο 3,50%  και λήγει στις 27 Ιουνίου 2022. Όπως έχει ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος ο όμιλος εισήλθε πλέον σε μία νέα φάση που ετοιμάζει νέο κύκλο εξαγορών.

Στις τράπεζες αναμένεται η Alpha Bank να ακολουθήσει  τα βήματα των Πειραιώς και Εθνικής τράπεζας και να εκδώσει ομόλογο τίτλο Tier ΙΙ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ με κουπόνι κάτω από  7%, Η έκδοση του ομολόγου σχεδιάζεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο ξεκίνημα του 2020 αναμένεται και η έκδοση νέου τίτλου από τη τράπεζα Πειραιώς.

Ο πρόδρομος των επόμενων εταιρικών εκδόσεων για τη φετινή χρονιά αποτέλεσε η επιτυχημένη έκδοση του 0ΤΕ όπου το 7ετές ομόλογο έφερε επιτόκιο κάτω του 1% δηλαδή στο 0,875% με τον οργανισμό να αντλεί μισό δις ευρώ με ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση από τα ξένα επενδυτικά σχήματα.  Ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια  με την έκδοση 5ετούς ομολόγου με απόδοση στο 2,125% και επιτόκιο 2%. Οι προσφορές των επενδυτών  διαμορφώθηκαν στο 1,5 δις ευρώ καλύπτοντας πάνω από 3 φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η διοίκηση των ΕΛΠΕ να αυξήσει το ποσό που ζητούσε στα 500 εκατ. ευρώ. 

ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.