ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εννέα οι «μνηστήρες» για το ΣΔΙΤ ευρυζωνικών δικτύων

17:47 - 05 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Εννέα οι «μνηστήρες» για το ΣΔΙΤ ευρυζωνικών δικτύων
Συνολικά εννέα όμιλοι από το χώρο των τηλεπικοινωνιών, κατασκευών και ενέργειας υπέβαλαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, που αφορά το έργο UltraFast Broadband (UFBB), για τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό υπήρξε ενδιαφέρον από τους τρείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (OTE, Vodafone, WIND), από τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ καθώς και από τους ομίλους Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ.

Το έργο UltraFast Broadband (UFBB), έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες internet άνω των 100 Mbps. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, που θα επιτρέπει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Μέσω του ΣΔΙΤ θα ενισχυθεί η δημιουργία υποδομών που απευθύνονται στο 18% του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί κυρίως σε αγροτικές ή/και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, οι οποίες δεν προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός, προβλέπει τον χωρισμό της ελληνικής επικράτειας σε επτά περιοχές (lots) οι οποίες, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα ανατεθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, δηλαδή σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ο πληθυσμός στις περιοχές παρέμβασης θα καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 99% με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.