ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ελληνικά-διεθνή εταιρικά ομόλογα κλείνουν την πόρτα της δεκαετούς ελληνικής κρίσης Κύριο

16:50 - 28 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Τα ελληνικά-διεθνή εταιρικά ομόλογα κλείνουν την πόρτα της δεκαετούς ελληνικής κρίσης
Οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κάποτε ήταν «φτωχοί συγγενείς» στις αγορές των ομολόγων, τώρα πλέον είναι ευπρόσδεκτες από τους επενδυτές, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg και επισημαίνει το παράδειγμα της Mytilineos και την πρόσφατη έκδοση του ευρωομολόγου των 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανθρώπους που γνωρίζουν τα διαδικαστικά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), έλαβε λιγότερα ομόλογα από αυτά που ζήτησε στο ευρωομόλογο της εταιρείας, ενώ επισημαίνει ότι η Mytilineos άντλησε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.

Πηγές από την εταιρεία αναφέρουν στο Bloomberg ότι η EBRD «ήταν πολύ υποστηρικτική στην προσφορά, ωστόσο υπήρχε μεγάλη ζήτηση από επενδυτές για μεγαλύτερη κάλυψη του ομολόγου».

H υψηλή ζήτηση των επενδυτών έρχεται σε αντίθεση με το 2017, σημειώνει το Bloomberg, όταν η EBRD αγόρασε το 10% της έκδοσης ελληνικού εταιρικού ομολόγου της Mytilineos, με το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι τότε υποτονικό.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι κοινοπρακτικές εκδόσεις που έχουν γίνει φέτος φθάνουν τα 11,3 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το ύψος των εκδόσεων που έγιναν συνολικά την προηγούμενη τριετία.

«Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έχει επιτρέψει στις εταιρείες με υγιή οικονομική κατάσταση να επωφεληθούν από το σημερινό “κυνήγι” της απόδοσης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Axia Ventures Group, Αργύρης Γκόνης.

Παράλληλα, το Bloomberg επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ εξέδωσε τον Σεπτέμβριο ομόλογο με το χαμηλότερο κουπόνι που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα. Ο γείτονας της Mytilineos στο Μαρούσι, τονίζεται στο δημοσίευμα, πληρώνει μόνο 0.875% ετησίως σε ένα επταετές ομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, το Bloomberg σημειώνει ότι η EBRD αγοράζει ελληνικό χρέος από το 2017, προκειμένου να βοηθήσει να αναπτυχθεί η ελληνική κεφαλαιαγορά. Η Ελλάδα εισήλθε σε κρίση μετά το 2009 με ένα τεράστιο εθνικό έλλειμμα, το οποίο απαιτούσε τρία bailouts από το 2010 μέχρι το 2015.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, επισημαίνεται ότι οι διεθνείς δραστηριότητες της Mytilineos έχουν βοηθήσει την εταιρεία να αναπτυχθεί. Η εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου, πραγματοποιεί σχεδόν τις μισές πωλήσεις της στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση. Το ΔΝΤ αναμένει επιδείνωση της μελλοντικής πορείας του χρέους της χώρας, καθώς το χαμηλότερο προβλεπόμενο κρατικό κόστος δανεισμού μπορεί να υπερκαλυφθεί περισσότερο από την αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

«Η αγορά είναι ανοιχτή ξανά για τις ελληνικές εκδόσεις, είτε είναι κυβερνητικές είτε εταιρικές» σημείωσε ο Δημήτρης Νταλίπης της Alpha Trust. «Η αντίληψη των επενδυτών έχει αλλάξει» πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:00 - 28 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.