ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάκτωρ: Επιτυχής η έκδοση του μεγάλου ομολόγου

11:07 - 06 Δεκ 2019 | Επιχειρήσεις
Ελλάκτωρ: Επιτυχής η έκδοση του μεγάλου ομολόγου
Με πάνω από 1,2 δισ. ευρώ προσφορές και επιτόκιο κάτω του 6,4% έκλεισε χθες το βιβλίο του ομολόγου του Ομίλου Ελλάκτωρ, που αποκόμισε 600 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Πρόκειται ασφαλώς για ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια που γίνεται από τη νέα διοίκηση Καλλιτσάντση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για τη συνολική αναδιάταξη του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο High Yield Green Bond στην Ευρώπη για το 2019 και τη μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου High yield μετά την ελληνική κρίση. Πολύ περισσότερο όμως, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η νέα διοίκηση του Ομίλου, καθώς επετεύχθη απόλυτα ο στόχος ενός πραγματικά διεθνούς ομολόγου που θα εξασφάλιζε μελλοντική πρόσβαση σε μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

Συγκεκριμένα στο ομόλογο της Ελλάκτωρ υπήρξε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με συνολικά πάνω από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και μόλις 25% ελληνικής προέλευσης.

Η μεγάλη συμμετοχή και η διπλάσια της προσφοράς κάλυψη που ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν, οδήγησε τελικά το κουπόνι προς τα κάτω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 6,4% αντί των αρχικών ενδείξεων που είχαν κυκλοφορήσει και έκαναν λόγο για 6,75% ή 7%.

Αναφορικά με τα οφέλη από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου για την Ελλάκτωρ, είναι πολλαπλά καθώς:

  1. Απέκτησε πρόσβαση και επαφή με μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια στα οποία μπορεί να απευθυνθεί στο μέλλον με ακόμα καλύτερους όρους και να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδυτικές κινήσεις.
  2. Βρήκε μία αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική στη χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η εταιρεία θα διοχετευθούν για τη μείωση του δανεισμού της Ελλάκτωρ, της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστική. Έτσι, πέρα από τη δυνατότητα να αντλήσει χρήματα στο μέλλον από τις αγορές, ο όμιλος στο εξής θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης και από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού θα απομακρυνθεί από το ταβάνι που είχε προσεγγίσει.
  3. Αντικατέστησε δάνεια με μεγάλες εξασφαλίσεις με μία χρηματοδότηση παρόμοιου κόστους αλλά άνευ ενεχύρων, γεγονός που επιτρέπει στον Όμιλο να αποδεσμεύσει και να ρευστοποιήσει μία σειρά από σημαντικά assets, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια.
  4. Απελευθέρωσε τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αυτή τη στιγμή θυσιάζονταν στην πληρωμή τόκων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.