ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρέσβειρα Κίνας:Ευκαιρία η κινεζική αγορά για περισσότερο λάδι και τουρίστες

09:06 - 13 Φεβ 2020 | Επιχειρήσεις
Πρέσβειρα Κίνας:Ευκαιρία η κινεζική αγορά για περισσότερο λάδι και τουρίστες
Ανοικτή πρόσκληση για περισσότερες εξαγωγές ελαιολάδου στην Κινεζική αγορά, αλλά και προσέλκυση περισσότερων τουριστών από την αχανή αγορά της Κίνας απηύθυνε από τα Χανιά την Τρίτη η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσούι (Zhang Qiyue).

Μιλώντας στην καρδιά της μεγαλύτερης ΠΟΠ ελαιοκομικής ζώνης της Κρήτης, το Κολυμπάρι με παραγωγή 8-10.000 τόνους ελαιολάδου, από τις εγκαταστάσεις της Terra Creta, η Πρέσβειρα της Κίνας σημείωσε ότι «καθώς αναπτύσσεται σταθερά η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ελληνικά ελαιόλαδα. Στα επόμενα χρόνια, η ελληνική αγορά πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στη χώρα μας. Η Πρεσβεία της Κίνας κι εγώ προσωπικά θα βοηθήσω την Ελλάδα σε αυτή τη συνεργασία. Επειδή βλέπουμε τον τόνο που μας έδωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος και όλη αυτή η τοπική κοινωνία, μαζί με τους οποίους θα συνεργαστούμε».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξάγει στην Κίνα μόλις 500 τόνους ελαιολάδου, την ώρα που Ισπανοί και Κινέζοι κυριαρχούν. Σε μια προσπάθεια τόνωσης της παρουσίας ελληνικών προϊόντων στην Κίνα η κα Τσούι επισκέφθηκε το Κολυμπάρι Χανίων, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή αφιέρωσης δέντρου προς τιμήν της, παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου AVIAREPS (στον οποίο ανήκει η Terra Creta) Στέργιου Πιτσιόρλα, του διευθύνοντος συμβούλου της Terra Creta Νεκτάριου Δαδή, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Αντώνη Παπαδεράκη και του δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη. Μάλιστα η Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις της Terra Creta από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Φώτη Σουσαλή.

Ο τουρισμός

Σε σχέση με τον τουρισμό, η κα Τσούι σημείωσε ότι ειδικά η Κρήτη έχει μεγάλα περιθώρια προσέλκυσης τουριστών από την Κίνα. «Πάντα έλεγα στους Έλληνες φίλους μου, η Κρήτη πρέπει να κάνει περισσότερες παρουσιάσεις και διαφημίσεις στην Κίνα. Να προσεγγίσετε περισσότερους τουρίστες εδώ. Και δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνετε στην Κίνα για ταξίδια, μπορείτε να κάνετε διαφημίσεις ηλεκτρονικές. Είναι μια καινούργια τάση, διαδικτυακή», υπογράμμισε η κα Τσούι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reporter.gr για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στον τουριστικό τομέα, η Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι σύντομα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. «Τώρα απαγορεύουμε τις οργανωμένες ομάδες προς το εξωτερικό. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν επειδή δεν θέλουμε να έχουμε καμιά εξαίρεση, κάποιου πιθανού κρούσματος. Αλλά θα σταματήσουμε πολύ σύντομα την απαγόρευση, πιστεύω, και δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι μετά την ασθένεια θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη της σχέσης μας, όπως έχουμε ανακοινώσει πέρυσι, και θα διοργανώσουμε το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και της Κίνας. Το δεύτερο εξάμηνο και του χρόνου θα αυξηθεί ο αριθμός των Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα» τόνισε.

Σε ανάπτυξη οι διμερείς σχέσεις

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της AVIAREPS, Στέργιος Πιτσιόρλας, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «γίνεται ένα ακόμα βήμα στην πολύ στενή και αμοιβαία επωφελή σχέση που χτίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα είναι παλιές. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, διευρύνονται και δυναμώνουν και αυτή είναι μια πολύ αισιόδοξη εξέλιξη. Δύο χώρες με πολιτισμό, διαδρομή και ιστορικό βάθος αιώνων, συνεργάζονται για να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στις προκλήσεις τις σύγχρονης εποχής. Και τι είναι καλύτερο από το να συμβολίσει αυτή την στενή σχέση από μια ελιά; Ένα δέντρο που συμβολίζει την ειρήνη, τη συνεργασία, την ιστορικότητα, την ήρεμη σοφία, το πολιτιστικό βάθος που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες και τους λαούς τους. Η προσφορά ενός ελαιόδεντρου στην εξοχότατη Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αποτυπώνει τη βούληση η συνεργασία αυτή να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Είναι δε μια κίνηση που έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Ένα νεύμα αισιοδοξίας πως με σωστές κινήσεις και σωστές συνεργασίες οι όποιες δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν».

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας είναι ίσως στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Η Ελλάδα αποτελεί τη γέφυρα για την είσοδο της Κίνας στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στηρίζουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το λιμάνι του Πειραιά, χάρη στην COSCO, έγινε το μεγαλύτερο της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ανάλογες είναι οι προοπτικές σε όλο τον τομέα των Logistics καθώς η Κίνα είναι η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο. Το ίδιο και στον τουρισμό. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της φυσικής της ομορφιάς, αλλά και λόγω της μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου θα είναι ένας πολύ ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους. Ενώ πολύ σημαντικό είναι το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα και ιδίως στα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Όπως το κρητικό λάδι, του οποίου η Terra Creta είναι ένας εξαιρετικός πρεσβευτής. Οι προοπτικές αυτές είναι σπουδαίες. Και για εμάς στον Όμιλο της AVIAREPS είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το φάσμα των δραστηριοτήτων μας καλύπτει κυρίως αυτούς τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τις υπηρεσίες αερομεταφορών και επίγειας εξυπηρέτησης αεροδρομίων, τον τουρισμό, τα logistics και φυσικά, στον κλάδο των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής. Γι’ αυτό και η παρουσία σας, εξοχότατη κυρία Πρέσβη, έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς. Γιατί αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και του ειδικού βάρους του ομίλου AVIAREPS, αλλά και μια ένδειξη για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας μας σε αυτούς τους τομείς».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Terra Creta, Νεκτάριος Δαδής, σημείωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών,  δυναμώνει χρόνο με το χρόνο δημιουργώντας λαμπρές και αμοιβαία επωφελείς προοπτικές. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί σε πολλούς τομείς. Και τώρα επεκτείνεται σε έναν ακόμα, στα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Για εμάς στην Terra Creta η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας. Γιατί έρχεται – εκτός των άλλων – σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Σε μια περίοδο που οι αγρότες και επαγγελματίες του χώρου χρειάζονται στήριξη και μια αισιόδοξη προοπτική. Αλλά και γιατί αποτελεί μια αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας της Terra Creta ως ηγέτιδας δύναμης στον χώρο της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.