ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάρκο: Εισέρχεται Ειδικός Εκκαθαριστής τον Μάρτιο

11:03 - 26 Φεβ 2020 | Επιχειρήσεις
Λάρκο: Εισέρχεται Ειδικός Εκκαθαριστής τον Μάρτιο
Εκδικάσθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου η αίτηση υπαγωγής της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, με την υποβολή του πλήρους φακέλου που συνέταξαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η απόφαση αναμένεται ενός τεσσάρων ημερών και άρα ο Ειδικός Εκκαθαριστής θα τοποθετηθεί εντός του Μαρτίου.

Ο πλήρης φάκελος της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας κατατέθηκε χθες στο Εφετείο Αθηνών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη διάσωση της εταιρείας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» της βιομηχανίας. Αν ο διαγωνισμός δεν οδηγήσει στην πώληση τουλάχιστον του 75% του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, προβλέπεται η διενέργεια και δεύτερου διαγωνισμού. Σε περίπτωση αποτυχίας και της δεύτερης προσπάθειας, η εταιρία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Μάχη με τον χρόνο

Η νομοθετική ρύθμιση που «πέρασε» από τη Βουλή το ΥΠΕΝ, προβλέπει διαδικασίες «εξπρές» για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, που δεν μπορούν να διαρκέσουν στο σύνολό τους περισσότερο από 12 μήνες.

Με την τοποθέτησή του, ο Ειδικός Εκκαθαριστής καλείται εντός προκαθορισμένων προθεσμιών να προχωρήσει στην καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης και να μειώσει το μισθολογικό κόστος.

Τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι μεγάλα με τα χρέη να προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ αποφάσισε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ, παρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, υπό προϋποθέσεις που, αν δεν τηρηθούν, θα σημάνουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Η συνεχιζόμενη λειτουργία της βιομηχανίας υπό το υφιστάμενο προβληματικό καθεστώς συνιστά μία περιβαλλοντική «βόμβα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη κονδυλίων για αναβαθμίσεις του εξοπλισμού, ο οποίος είναι πλέον απαρχαιωμένος, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται όχι μόνο σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και επιβάρυνση του Ευβοϊκού Κόλπου, στον οποίο εναποτίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι σκουριάς.

Το εργοστάσιο της Λάρυμνας

Την ίδια στιγμή, θα «τρέξει» και η προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Η απόφαση της διαιτησίας θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου ώστε στη συνεχεία να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.