ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πυρετός» για τη στάθμιση κριτηρίων απωλειών σε επαγγελματίες-επιχειρήσεις

14:58 - 24 Μαρ 2020 | Επιχειρήσεις
«Πυρετός» για τη στάθμιση κριτηρίων απωλειών σε επαγγελματίες-επιχειρήσεις
Βροχή είναι τα αιτήματα που λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών για ένταξη κλάδων στις ρυθμίσεις που προωθεί δυναμικά.

Εν αναμονή των νέων ΚΑΔ που θα μπουν σε διαδικασία στήριξης δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι απαιτείται οριζόντια δράση, διότι τα «πλοκάμια» των προβλημάτων απλώνονται πέρα από … ΚΑΔ. Π.χ. ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών που είναι να εισπραχθεί τώρα από τελωνεία αφορά μεν το μήνα Φεβρουάριο αλλά δεν έχει πληρωθεί από την εφοδιαστική αλυσίδα (εστίαση κτλ) καθώς τα τελικά σημεία πώλησης στην αγορά horeca που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα έχει «σφραγιστεί».

Επίσης κλάδοι όπως τα καθαριστήρια, οι ηλεκτρολόγοι, οι αρτοποιοί ή άλλοι βιοτεχνικοί κλάδοι βλέπουν το τζίρο τους να έχει κατακρημνιστεί και ζητούν ανάλογα να ενταχθούν σε διαδικασίες στήριξης. Επίσης ελευθεροαπασχολούμενοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ κτλ αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής ασφυξίας. Ουσιαστικά εξετάζεται αν θα ενταχθούν στα ρυθμίσεις άλλοι 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Ουσιαστικά μια κίνηση αυτή όπως και η επέκταση του μέτρου των 800 ευρώ σε άλλες επιχειρήσεις για εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης θα απαιτήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλα 400 εκατ. ευρώ συν το ποσό για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο μεταξύ πυρετός επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων,  την ΑΑΔΕ και το επιχειρησιακό κέντρο του Υπ. Οικονομικών για την εκτίμηση απωλειών τζίρου αλλά και του ακριβή προσδιορισμού της «περιμέτρου στήριξης».

Κριτήριο που εξετάζεται με την αξιοποίηση των big data του δημοσίου για την εκτίμηση πτώσης τζίρου σε ελεύθερους επαγγελματίες είναι μια σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του περσινού Μαρτίου αλλά και ο μέσος τζίρου του κλάδου. Επίσης ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, η καταστροφή αποθεμάτων και αποθήκης καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια είναι αυτά που σταθμίζονται για την επιστρεπτέα προκαταβολή που συνολικά βάσει εξαγγελιών θα ανέλθει συνολικά 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ εξετάζεται ποιες ΙΚΕ θα θεωρούνται ατομικές επιχειρήσεις και θα δικαιούνται τα 800 ευρώ σε περίπτωση μεγάλης πτώσης τζίρου, ή θα αξιολογηθούν ως μεγάλες για να ενταχθούν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που θα ευεργετηθούν με αναβολές πληρωμών και αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 24 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.