ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάρρευση αξιών και ενοικίων στα γραφεία της Αθήνας Κύριο

13:07 - 07 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Κατάρρευση αξιών και ενοικίων στα γραφεία της Αθήνας
“Τα ξενοδοχεία δεν μας φοβίζουν τόσο. Αυτό που μας φοβίζει είναι τι θα απογίνουν τα κτήρια γραφείων”. Αυτό υποστηρίζουν διαχειριστές μεγάλων ξένων funds που έχουν επενδύσει στους δυο αυτούς τομείς στην Ελλάδα και εξηγούν οτι ο τουρισμός, αργά ή γρήγορα, σε ένα ή δυο χρόνια το πολύ θα επανέλθει εκεί που ήταν πριν τον κορονοϊό (αν όλα πάνε κατ’ευχήν) αλλά τα κτήρια γραφείων δεν θα γεμίσουν ξανά. Αυτό μάλιστα που σκέπτονται ώς διέξοδο διαφυγής είναι να μετατρέψουν τα κτήρια γραφείων σε ξενοδοχεία.

‘Άλλαξε ο τρόπος ζωής μας πια και κυρίως ο τρόπος επαγγελματικής ζωής” λένε οι διαχειριστές των funds, “μέσω της τηλε-εργασίας. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την τηελεργασία, οι ανάγκες για μεγάλους χώρους θα περιορισθούν σημαντικά, δεν θα χρειάζεται να γίνονται πολυπρόσωπες συσκέψεις σε μεγάλα meeting rooms οι τηλεσυσκέψεις θα είναι η καθημερινότητα, τα επαγγελματικά ραντεβού θα πρειορισθούν το ίδιο και οι μετακινήσεις για συναντήσεις από κοντά”. Ο κόσμος περνάει βίαια μεν αλλά οριστικά σε άλλες διαδικασίες, κυρίως ηλεκτρονικές. Ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, πέραν των επαγγελματικών θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, αλλά στο επαγγελματικό πεδίο οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές.

Και οι εργοδότες θα επικροτήσουν αυτές τις αλλαγές και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις συνθήκες που επέβαλε ο κορονοϊός σε πολύ μεγάλο βαθμό επειδή θα διαπιστώσουν ότι έτσι έχουν περιορισμό των εξόδων. Στα κτήρια γραφείων αυτή η επίπτωση θα είναι άμεση και πολύ μεγάλη. Συνεπώς η μείωση των ενοικίων των γραφείων θα είναι κατακόρυφη το ίδιο και οι τιμές πώλησης τους διότι δεν θα υπάρχει η ίδια υψηλή ζήτηση που υπήρχε παλιότερα.

Επιπλέον με την τηλε-εργασία και τον περιορισμό των επαγγελματικών συσκέψεων και συναντήσεων θα υπάρξει και μεταβολή στις σχέσεις αξίας και ενοικίων μεταξύ περιοχών. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή μια επιχείρηση γραφεία σε κεντρικές περιοχές ή σε περιοχές που βρίσκονται πάνω σε μεγάλους οδικούς άξονες. Kαι δεν αποκλείεται στη συνέχεια να δούμε επιπτώσεις και στις αξίες και στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων καθώς ο κορονοϊός ευνoεί τις online πωλήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:26 - 07 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.