ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο στόχαστρο του QCM η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Akazoo Κύριο

15:26 - 20 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Στο στόχαστρο του QCM η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Akazoo
Στο στόχαστρο του fund Quintessential Capital Management (QCM) μπαίνει η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Akazoo S.A., σχεδόν δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του ίδιου fund για την Folli Follie.

Η Akazoo S.A είναι εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ είναι εισηγμένη στον Nasdaq. Στην έκθεσή του, το fund QCM ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είναι ένας «χάρτινος πύργος». Στο παρελθόν ήταν τμήμα της ελληνικής εταιρείας InternetQ.

Υπενθυμίζεται ότι το fund του πρώην ισραηλινού αλεξιπτωτιστή Γκάμπριελ Γκρέγκο, στις 4 Μαΐου 2018, είχε ταράξει την ελληνική αγορά δημοσιεύοντας το περίφημο report της για τη Folli Follie, αποκαλύπτοντας την παραποίηση επιμέρους στοιχείων των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Το ίδιο fund είχε αποκαλύψει απάτη και σε ιταλική εταιρεία και τελικά ο επικεφαλής της συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές.

Στην έκθεση, που είχε προαναγγείλει το ξένο fund, αναφέρει ότι η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Akazoo αποτελεί στην πραγματικότητα μια μικρή και ζημιογόνο εταιρεία με πενιχρές πωλήσεις.

Παράλληλα, κάνει λόγο για σοβαρές παρατυπίες που περιλαμβάνουν οι ισολογισμοί της, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από μεγάλη ελεγκτική εταιρεία και για ένα προσωπικό που αριθμεί 26 εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είχαν εργαστεί πρόσφατα σε εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται άμεσα σε απάτες, όπως για παράδειγμα η Globo Plc1, ή θεωρούνται ύποπτες για αυτό, όπως η Velti.

Το fund QCM αναφέρεται ευθαρσώς σε «χάρτινο πύργο» και ένα επιχειρηματικό σχήμα που σχεδιάστηκε από τους δημιουργούς του για να πλουτίσουν σε βάρος των μετόχων τους.

Επιπλέον, το fund σημειώνει πως υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα και για την οικονομική υπόσταση της Akazoo, καθώς οι λογιστικές της καταστάσεις ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής, ενώ απασχολεί μόλις 26 εργαζόμενους, αρκετοί εκ των οποίων είχαν εργαστεί και σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες όπως η Globo που ήταν εισηγμένη στην ΑΙΜ του Λονδίνου και χρεοκόπησε το 2015.

Τέλος, το αμερικανικό fund υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες για ενδεχόμενες παραβάσεις στο δίκαιο που διέπει τα πνευματικά δικαιώματα, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες ίσως παραβιάσεις της επιχειρηματικής νομοθεσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 20 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.