ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελευταία ευκαιρία για αίτημα ενίσχυσης από επιχειρήσεις- επαγγελματίες στο «myBusinessSupport»

08:00 - 28 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Τελευταία ευκαιρία για αίτημα ενίσχυσης από επιχειρήσεις- επαγγελματίες στο «myBusinessSupport»
Μέχρι, σήμερα, 28 Απριλίου είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο λόγος για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και για τις αιτήσεις στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό και πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να επισκεφθούν μέχρι και σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) προκειμένου να υποβάλλον αίτηση για την υπαγωγή τους στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση, θα ενημερωθούν για τον τρόπο αποπληρωμής, την περίοδο χάριτος και το επιτόκιο, μόλις κλείσει η πλατφόρμα. Στη συνέχεια, θα κληθούν να αποδεχθούν τους προβλεπόμενους όρους, προκειμένου να πιστωθούν τα κεφάλια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αναμένεται να πάρουν το ποσό των 2.000-3.000 ευρώ έως τις αρχές Μαΐου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις. «Το πρόγραμμα αυτό θα επαναληφθεί άλλη μια φορά τον Μάιο, για τις επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χρήση τον Απρίλιο», γνωστοποίησε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Το κριτήριο ένταξης των επιχειρήσεων στον δεύτερο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που θα γίνει μέσα στον Μάιο, θα είναι μία μεγάλη μείωση του τζίρου τους τον Απρίλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, σήμερα είναι και η τελευταία ευκαιρία αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που δικαιούνται την στήριξη μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις με έως 5 εργαζομένους έχουν ήδη κάνει αίτηση και δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού περίπου 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μέτοχοι εταιρειών Ο.Ε, ΙΚΕ και ΕΠΕ.

Παράταση έως στις 28 Απριλίου πήρε την Παρασκευή, με την ΓΔΟΥ89/25.4.2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1587/Β/25-4-2020), τόσο η στήριξη μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, όσο και αυτή της αποζημίωσης των 800 ευρώ για επαγγελματίες.

Περισσότεροι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ

Με την εν λόγω απόφαση, διευρύνεται, ακόμη, η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων (Ο.Ε.), ετερόρρυθμων (Ε.Ε.), περιορισμένης ευθύνης εταιρειών (Ε.Π.Ε.) και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού και δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι αρχικά. Οι επιχειρήσεις με έως 20 εργαζομένους που θα ενταχθούν στο μέτρο υπολογίζεται να ανέλθουν σε 45.000.

Παράλληλα, ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1-10-2018, δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ποιες πληρωμές και αιτήσεις «τρέχουν»

Σημειώνεται ότι σήμερα θα δουν στους λογαριασμούς τους τα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που υπέβαλλαν αίτηση στην «ΕΡΓΑΝΗ» μέχρι τις 20 Απριλίου σε πάνω από 105.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.

«Τρέχει» και η πληρωμή σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και έκαναν τη σχετική αίτηση στο «myBusinessSupport».

Ακόμα, σε εξέλιξη είναι και ο τρίτος κύκλος αιτήσεων των εργαζομένων με βάση τον λήγοντα ΑΦΜ από 21 Απριλίου έως 30 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν οι διορθώσεις το διάστημα 1 με 3 Μαΐου και η καταβολή των 800 ευρώ υπολογίζεται να γίνει από τις 5 Μαΐου 2020 και μετά.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 27 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.