ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒΕ: Δραστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

18:00 - 04 Μαϊ 2020 | Επιχειρήσεις
ΣΕΒΕ: Δραστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων
«Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, διότι βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη και έκρυθμη κατάσταση για τα εγχώρια και παγκόσμια δεδομένα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σχετικά με την Covid-19.

«Στον ΣΕΒΕ, εκπροσωπώντας τους Έλληνες εξαγωγείς, εκπροσωπούμε το πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας και ο ρόλος μας στη διαχείριση και αντιμετώπιση του COVID-19 αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι η «επιπέδωση» της επιδημιολογικής καμπύλης και με βάση την έκθεση της δεξαμενής σκέψης Bridge Tank, τα πηγαίνουμε, μέχρι στιγμής, περίφημα έχοντας την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Οι επιχειρήσεις-μέλη μας έχουν συμβάλλει έμπρακτα με σημαντικές και στοχευμένες δωρεές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες των δομών υγείας και αυτό αποδεικνύει τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Με το πέρας της πανδημίας όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική κρίση που θα επέλθει και θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον μας. Στη νέα αυτή προσπάθεια, τα μέλη μας θα είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 5%-10% το 2020, μία εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει αρνητικά και την επίδοση των εξαγωγών. Αν θέλουμε όμως να διαψεύσουμε τις προβλέψεις και να μειώσουμε το ποσοστό της οικονομικής ύφεσης και τη μείωση των εξαγωγών, θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα, να υποστηρίξουμε την οικονομία και κυρίως τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτές θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και «η επόμενη μέρα» να είναι καλύτερη. Στον ΣΕΒΕ παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις τρέχουσες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τα μέλη μας, όσο και με τους θεσμικούς φορείς που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο αντιμετώπισης της πανδημίας. Και φαίνεται μέχρι στιγμής να φέρνουν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο, είναι αδιαμφισβήτητα θετικοί και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικοί. Η ιδιαίτερη μνεία που έγινε για τη χώρα μας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg, ο Guardian και η Die Zeit ως προς τη διαχείριση του COVID-19, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στο δύσκολο αυτό έργο, ο ΣΕΒΕ προσπαθεί με τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις να έχει έναν ενεργό υποστηρικτικό ρόλο, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η περιορισμένη ρευστότητα και οι δυσκολίες στη μετακίνηση επιχειρηματιών και στελεχών εξαγωγών και εν τέλει να συνδράμει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης του κορονοϊού.

Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις από κοινού σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν και αυτό γίνεται σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και με διαρκή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιληφθούμε τα προβλήματά τους και να βρούμε τη βέλτιστη λύση για το καλό της οικονομίας, των εξαγωγών και της απασχόλησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε απαιτούν ενημέρωση, εγρήγορση και εκσυγχρονισμό των λειτουργιών μας και ήδη στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 23.04.20 η πρώτη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, με γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση εξ αποστάσεως.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας στην κάθε χώρα διαφέρει σημαντικά, έχουμε αναπτύξει ένα ενημερωτικό μηχανισμό για να πληροφορούμε αδιάλειπτα και έγκαιρα τις επιχειρήσεις-μέλη μας αναφορικά με νέα μέτρα, περιορισμούς και απαγορεύσεις για χώρες, οι οποίες αποτελούν εξαγωγικό προορισμό, προμηθευτή πρώτων υλών ή χώρα διέλευσης των υπό εξαγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό στον ΣΕΒΕ πραγματοποιήσαμε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρο του Enterprise Greece Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece Γιώργο Φιλιόπουλο για τα θέματα των επιπτώσεων του κορονοϊού στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και το σχεδιασμό της υποστήριξης των εξαγωγών την επόμενη ημέρα. Τα θέματα που αναπτύξαμε αφορούσαν τόσο σε μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας, την ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των δράσεων εξωστρέφειας. Τέλος, καταλήξαμε από κοινού ότι η πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού πρέπει να αξιοποιηθεί με διεθνείς καμπάνιες προώθησης. «Μένουμε Σπίτι» και συνεχίζουμε να εξάγουμε σε όλο τον κόσμο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.