ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες

16:11 - 21 Μαϊ 2020 | Επιχειρήσεις
Αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες
Στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής έρευνας και τεχνολογίας, εστίασε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Δήμας, ανακοινώνοντας τις επόμενες παρεμβάσεις για την στήριξη του τομέα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ουσιαστική στήριξη για την ενίσχυση του R&D αποτελεί η απόφαση για την αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200% αρχής γενομένης από την 1 Σεπτεμβρίου 2020.

Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όπως είπε ο υφυπουργός, παράλληλα με την αύξησης του αφορολόγητου, η πιστοποίηση των δαπανών αυτών θα μπορεί να γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές και όχι υποχρεωτικά από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες νεοφυείς εταιρείες υπάρχουν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 50% του κεφαλαίου, που θα εισφέρει σε μια επιχείρηση, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο. Το ανώτατο ετήσιο ύψος των εισφορών ενός Επιχειρηματικού Αγγέλου θα είναι οι 300.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εισφέρει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μία επιχείρηση.

«Το προηγούμενο καλοκαίρι που ήρθαμε εδώ στο υπουργείο, η υπηρεσίες αξιολογούσαν τις δαπάνες έρευνα και ανάπτυξης του 2016. Επιταχύνθηκε και άλλαξε η διαδικασία εντάχθηκαν στο σύστημα οι εξωτερικοί ορκωτοί ελεγκτές ενώ επανέρχεται διάταξη του 2017 η οποία προβλέπει ότι εάν δεν έχει απαντήσει σε 6 μήνες η αρμόδια υπηρεσία λογίζονται οι δαπάνες ως δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ενώ αλλάζει και ο τρόπος υποβολής. Θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.