ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανοίγει» υπό νέους κανόνες η εστίαση-Τι προβλέπεται για εσωτερικούς χώρους

10:17 - 24 Μαϊ 2020 | Επιχειρήσεις
«Ανοίγει» υπό νέους κανόνες η εστίαση-Τι προβλέπεται για εσωτερικούς χώρους
Ανοίγει αύριο, Δευτέρα, η εστίαση με τα εστιατόρια και τα καφέ να σηκώνουν ρολά και να αναδιαμορφώνουν τους χώρους τους προσαρμοζόμενα στην μετα-κορονοϊού εποχή.

Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις μετά τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα δύο εβδομάδες πριν την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και η πλειονότητα των εργοδοτών επιδίδονται σε απολυμάνσεις, καθαρισμούς, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό. 

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα ορίζονται νέες αποστάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο, με βάση το περιεχόμενο τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τι προβλέπεται για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης;

«Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα, θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης», όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υφυπουργός είπε ότι «το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς. «Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα «φτάσει» στους καταναλωτές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος πως «η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές».

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, την επόμενη Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% των εργαζομένων που είχαν σταματήσει την εργασία τους επανέρχονται και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, είπε ότι «γίνονται συνεχώς έλεγχοι και όπου χρειάζεται επιβάλλονται πρόστιμα», ενώ για το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την εύρεση λύσης σε κάθε περιοχή».

Γεωργιάδης: Μέχρι 15 Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι

«Έως 15 Ιουνίου να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης αιτείται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων», όπως είπε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πως στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. «Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ πρόσθεσε πως «η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και η ανάκαμψη ταχύτερη του αναμενομένου». Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως «πλέον θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς θα συμπεριλαμβάνεται ο τζίρος του Απριλίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 24 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.