ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμούζης (Grant Thornton): Οι «δράκοι» βρίσκονται ακόμα δίπλα μας

20:37 - 26 Μαϊ 2020 | Επιχειρήσεις
Καραμούζης (Grant Thornton): Οι «δράκοι» βρίσκονται ακόμα δίπλα μας
«Δεν είμαστε ακόμα στη φάση εξόδου από την κρίση» εκτίμησε ο πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδας, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Διανέοσις.

Ο πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδας θύμισε ότι «η πανδημία ήρθε σε μια στιγμή που η Ελλάδα είχε μπει σε φάση ανάκαμψης, υπήρχαν προσδοκίες και το κλίμα διεθνώς ήταν θετικό». «Οι επιπτώσεις από την κρίση δεν θα είναι μικρές», ξεκαθάρισε.

«Δεν θα μπω στην ανόητη συζήτηση πόση θα είναι η ύφεση», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν ξέρουμε τα υγειονομικά δεδομένα τους επόμενους 12 μήνες: φάρμακο, μετάλλαξη, εμβόλιο. Χαρακτήρισε δε «κρίσιμο το κατά πόσο θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων». «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν θα είναι μικρές, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Κατά τον κύριο Καραμούζη οι «δράκοι» βρίσκονται ακόμα δίπλα μας και «η χώρα σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλες δομικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου και του υψηλού χρέους που πιθανόν μετά τις εξελίξεις να φτάσει το 200% του ΑΕΠ».

«Πρέπει» τόνισε «να διαπραγματευτούμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με την Ευρώπη. Τι θα κάνουμε; θα έχουμε το 2021 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από ένα έλλειμμα φέτος από 2 έως 5%;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι ένα φιλοαναπτυξιακό πλαίσιο».

Ο Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι «η κυβέρνηση χειρίστηκε πολύ καλά το υγειονομικό κομμάτι και τώρα χειρίζεται πολύ καλά και το σκέλος που αφορά την στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Ηρθε όμως η ώρα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με μεταρρυθμίσεις και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να αντιμετωπίσουμε τους «δράκους» έναν έναν: το υψηλό χρέος, το χαμηλό ποσοστό ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης ως προς το ΑΕΠ και το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων αλλά και τη γραφειοκρατία παρά τις βελτιώσεις που έγιναν».

«Χρειαζόμαστε ένα γενναίο και τολμηρό πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων», τόνισε. Ακόμη, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της χώρας σε όλα τα επίπεδα και στο ότι δεν πρέπει να σταματήσουν ούτε οι μεταρρυθμίσεις, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ν. Καραμούζης συμπλήρωσε ότι «είναι απαραίτητη η υποκατάσταση των εισαγωγών που φτάνουν τα 300 δισ. ευρώ». «Πολλά από αυτά αφορούν προϊόντα που θα μπορούσαμε να παράγουμε στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο ίδιος σχολίασε και την κατάσταση των τραπεζών, λέγοντας ότι «έγινε σοβαρή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPEs τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος με το οποίο χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις να είναι πολύ υψηλό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.