ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσία του ΥΠΑΝ τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά

12:29 - 09 Ιουν 2020 | Επιχειρήσεις
Παρουσία του ΥΠΑΝ τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά
Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ τελέστηκε χθες Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Ακολούθως σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βασιλίδος των Πόλεων, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγία Τριάδος Πειραιώς, είναι δωρεά των επιχειρήσεων - μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κ. Γεώργιο Ρούσση.

Για τις τελευταίες στιγμές πριν την τελική Άλωση της Πόλεως, μίλησε ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ιστορικός και συγγραφέας κ. Στέφανος Μίλεσης ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά αυτά γεγονότα, αλλά και στο σθένος του μεγάλου Αυτοκράτορα να μην παραδώσει την Πόλη.

Αμέσως μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων κατά την άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων».

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου προς τον Μωάμεθ να παραδώσει την Πόλη επεσήμανε πως αυτό το γεγονός «έθεσε τις βάσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, γιατί με την ηρωική του θυσία και τον μαρτυρικό του θάνατο διεκράτησε της αυτοσυνειδησίας και της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας. Έγινε ο Θρυλικός Βασιλιάς των Ελλήνων του οποίου το μαρτυρικό τέλος, παρέπεμπε στο τέλος του Σταυρωθέντος Κυρίου και στην λαμπροφόρο Ανάσταση.

Συμπυκνώνει όλους τους μάρτυρες του Γένους μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην περίπτωση του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος παρότι εξισλαμίστηκε, με την καθοριστική συνεισφορά και καταλυτική συμπεριφορά της μητέρας του Μαρίνας, ξέπλυνε την πράξη αυτή, με το μαρτύριό του για την πίστη του Χριστού.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα οι ιστορικές πηγές και οι ιστορικοί καταγράφουν για τα γεγονότα της Άλωσης και την ανδρεία όσων πολέμησαν στα τείχη. «Πόσο διαφορετική θα ήταν η μοίρα μας, εάν αυτός ο ήρωας Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος του οποίου την μνήμη σήμερα τιμούμε, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μωάμεθ; Το Γένος έμεινε όρθιο τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, γιατί είχε να θυμάται τον μαρμαρωμένο βασιλιά που έδωσε την ζωή του στα τείχη του Αγίου Ρωμανού σαν ένας απλός στρατιώτης, αγνοώντας πλούτη, αγνοώντας αξιώματα, αγνοώντας απολαύσεις, αλλά τιμώντας την μνήμη του Γένους, της πίστης και του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Κορκίδης ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για το γεγονός. Ευχαριστώντας τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την συνεργασία, όσο και τα μέλη του ΕΒΕΠ που πρόσφεραν οικονομικά με την καρδιά τους για την δημιουργία του έργου, σημείωσε ότι «στην ψυχή των Ελλήνων είναι βαθιά χαραγμένη η ιστορία.Ο εορτασμός για τα διακόσια χρόνια της Παλιγγενεσίας, ξεκινά σήμερα στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, τονίζοντας ότι στο βάθρο βρίσκεται «ένα γεγονός ελευθερίας, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού. Και αυτές είναι αξίες που ούτε λησμονούνται, ούτε χαρίζονται».

Η ανάπλαση στον Πειραιά

Μετά το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλη Κορκίδη, επισκέφθηκαν την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που επιχειρείται, στην παρούσα φάση, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου, από την Dimand, ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών στα κτήρια Παπαστράτου και συναντήθηκαν με επιχειρηματίες της περιοχής.

Η ανάπλαση, το σχέδιο της οποίας είχε παρουσιαστεί στα μέσα Ιανουαρίου στον Πειραιά παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, αφορά σε τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα , την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» την ανάπτυξη χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων με πρόβλεψη για επιπρόσθετα οικιστικά έργα στην ίδια περιοχή που εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.